Prejšnji predsednik uprave Mercatorja je svoje mnenje o revizijskem poročilu že pojasnil. Foto: RTV SLO
Prejšnji predsednik uprave Mercatorja je svoje mnenje o revizijskem poročilu že pojasnil. Foto: RTV SLO
Žiga Debeljak
Debeljak ni želel komentirati vsebine poročila o posebni reviziji poslovanja Mercatorja. Foto: RTV SLO
Dogajanja ob robu poslovanju najboljšega soseda niso škodila. Foto: RTV SLO
Objavljena revizija v Mercatorju

Revizijsko poročilo o poslovanju Mercatorja še ugotavlja, da je podjetje Volos leta 2005 s tem trgovcem ustvarilo skoraj vse svoje prihodke. Soustanovitelj Volosa je Jure Janković, Electo pa vodi Damijan Janković; oba sta sinova prejšnjega direktorja Mercatorja.

Slednji poročilu ne pripisuje strokovne vrednosti, čeprav ga ni videl. Predvideva pa, da gre za isti dokument, ki se je že pojavil med predvolilno kampanjo za ljubljanskega župana. Dejal je, da je zgodba o Mercatorju zanj končana. Dodaja, da bi bilo tudi za Mercator najbolje, da jo konča. Sicer pa mineva točno leto dni, odkar je bil novoizvoljeni župan prestolnice zaradi nekrivdnih razlogov razrešen s položaja predsednika uprave največje slovenske trgovske družbe.

So bila družinska podjetja privilegirana?
Po ugotovitvah revizorjev naj bi bila Electa v primerjavi z drugimi izvajalci v privilegiranem položaju. V reviziji kot sporno navajajo gradnje Mercatorjevega trgovskega centra v Grosuplju, kjer niso bile pridobljene konkurenčne ponudbe, in še gradnje nakupovalnih središč na Vrhniki, v Podpeči in Krškem. Ugotavljajo tudi, da naj se Electa ne bi držala dogovorjenih rokov, da naložbe niso bile zajete v naložbenih načrtih Mercatorja in da so bile vrednosti pogodb izplačane vnaprej.

Sodelovanje Mercatorja z Volosom, ki se je začelo leta 2003, naj bi Volosu prineslo okoli 55 odstotkov vseh prihodkov, ta delež pa je potem samo še naraščal. Leta 2004 je namreč znašal 84 odstotkov, lani pa že skoraj sto odstotkov. Volos sicer uvaža prehrambne izdelke iz Srbije.

Naročili bodo še neodvisno pravno mnenje
Predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak je poudaril, da so v Mercatorju z objavo poročila obveznosti izpolnili. Debeljak je še povedal, da bodo v dogovoru z nadzornim svetom pridobili neodvisno pravno mnenje o morebitnih pravnih posledicah ugotovitev revizije. To pravno mnenje bo podlaga za morebitne nadaljnje ukrepe. Katerega pravnega strokovnjaka bodo najeli, še ni jasno, Debeljak pa je zatrdil, da to "ne bo Stojan Zdolšek". Z mnenjem javnosti ne bodo seznanili.

Na objavo revizijskega poročila se je odzvala tudi Pivovarna Laško. V pivovarni menijo, da je bila zahteva za revizijo upravičena, saj je družba na nenavadne posle opozarjala že pred vstopom v lastniško strukturo Mercatorja. Dodajajo, da v danem primeru ni šlo za lov na čarovnice, ampak za ugotavljanje, ali je bila odločitev za odstavitev Zorana Jankovića z mesta predsednika uprave najboljšega soseda, s katero so Laščani soglašali, pravilna ali ne.

Uspešno skozi devet mesecev
Čisti dobiček skupine Mercator v prvih devetih mesecih letos znaša 5,1 milijarde tolarjev, kar pomeni 83,3 odstotka načrtovanega čistega dobička za celotno leto 2006. Tako uprava kot nadzorni svet sta poslovanje ocenila kot uspešno. Skupina Mercator je sicer v letošnjih prvih devetih mesecih ustvarila 351,3 milijarde tolarjev čistih prihodkov iz prodaje, kar je za 18 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

V Mercatorju so pojasnili, da poslovni izidi v letošnjem devetmesečju in istem obdobju lani niso neposredno primerljivi. Na dobiček so namreč pomembno vplivali nekateri enkratni računovodski dogodki, med katerimi sta najpomembnejša oslabitev dobrega imena in osnovnih sredstev zaradi prevzema Erinih družb in nepremičnin na Hrvaškem v letu 2005 ter dobiček pri prodaji delnic družbe Sava v letu 2005.

Objavljena revizija v Mercatorju