Kordež naj ne bi želel zapustiti Merkurja, čeprav proti njemu poteka preiskava. Foto: MMC RTV SLO
Kordež naj ne bi želel zapustiti Merkurja, čeprav proti njemu poteka preiskava. Foto: MMC RTV SLO
Merkur
Največji lastnik Merkurja je Sava. Foto: MMC RTV SLO
Kordež odhaja brez odpravnine

Uprava Merkurja z Blažem Pesjakom na čelu in upravitelj prisilne poravnave Ladislav Hafner sta na pogajanjih dokaj hitro dosegla, da se bo pogodba o Kordeževi zaposlitvi konec meseca prekinila, Kordež pa ne bo zahteval odpravnine.

Kordež je na prostovoljni odhod iz podjetja pristal brez morebitne kompenzacije in brez odpravnine, po končanem sestanku pa se je izognil medijem. Uprava Merkurja in upravitelj Hafner, ki je bil nad razpletom prijetno presenečen, sta izrazila zadovoljstvo z dogovorom, saj Kordeževa plača ne bo več bremenila že tako obubožanega Merkurja.

Uprava Merkurja je z doseženim dogovorom zadovoljna, saj naj bi Kordežu po neuradnih podatkih mesečno kot svetovalcu uprave pripadalo kar 13.000 evrov bruto plače, pri prekinitvi pogodbe pa bi lahko zahteval odpravnino v višini 12 plač. Kordež je v podjetju ostal zaposlen, saj se ni želel odpovedati odpravnini.

Kordež v Merkurju ni bil dobrodošel
Kordež je tako danes po dolgem času prestopil prag Merkurjeve poslovne stavbe v Naklem, saj po revizorjevem razkritju oškodovanja podjetja med njegovim vodenjem Merkurja tam ni bil več dobrodošel. Kljub temu je še vedno veljala pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas, ki jo je s Kordežem po odstopu z mesta predsednika uprave podpisal tedanji novi prvi mož Merkurja, zdaj že pokojni Bojan Knuplež.

"Usoda prisilne poravnave odvisna od bank"
Nakelsko podjetje še vedno nadaljuje tudi pogovore z bankami, saj potrebuje sveža obratna sredstva. Zvečer se bodo tako nadaljevali pogovori v Novi Ljubljanski banki, ki vodi konzorcij 15 bank upnic. Večina bank bi po doslej dostopnih informacijah že sodelovala v zagotavljanju 40 milijonov evrov kredita, podpira pa tudi načrt finančnega prestrukturiranja.

"Usoda postopka prisilne poravnave je odvisna od tega dogovora z bankami," je za STA pojasnil Hafner. Zato upa, da bodo pogajanja, ki se vlečejo že dva meseca, kmalu končana, in se bo izkristalizirala dokončna rešitev.

Na prodaj devet odstotkov Merkurja
Banka Koper je sporočila, da bo na javni dražbi prodala delnice Merkurja in Cimosa, s katerimi je Merfin zavaroval posojilo za menedžerski odkup. Na javni dražbi, ki bo 19. novembra, bo na voljo devet odstotkov Merkurja po izklicni ceni 5,9 milijona evrov in 6,9-odstotni delež Cimosa po izklicni ceni 5,8 milijona evrov. Banka Koper je tako le še ena v vrsti upnikov, ki so svoja zavarovanja že unovčili in postali lastniki Merkurja. Prek javne dražbe so svoja zavarovanja že unovčili Iskratel, GBD, H & R in Hypo Alpe-Adria Bank International. Lastnik delnic, ki jih je prodajala zadnja, je postal Ananke Handels und Beteiliguns.

Banke naj bi menedžerski odkup Merkurja financirale tako, da so podjetjem dajale posojila, denar pa so ta naprej posojala Merfinu. Ta je za posojila zastavil svoj delež v Merkurju.

Lastniki Merkurja (za zdaj) ostajajo še Sava (19 odstotkov delnic), Iskratel (7,6), Banka Koper (že ima v lasti 5,8 odstotka), Perutnina Ptuj (4,9), H & R (4,5), BGD (3,4 odstotka). Poleg tega imajo štirje manjši lastniki v lasti manj kot odstotek delnic. Merfinu je ostalo še 17,8 odstotka delnic, a naj bi bile tudi te zastavljene.

Kordež odhaja brez odpravnine