Nekdanji delavci Primorja so v hudi socialni stiski. Foto: BoBo
Nekdanji delavci Primorja so v hudi socialni stiski. Foto: BoBo

Stečajni upravitelj Rudolf Hramec je s prodajo dela premičnin nekdanjega Primorja zbral okoli 3,7 milijona evrov, ki jih bo namenil za poplačilo prednostnih terjatev. Socialna stiska nekdanjih zaposlenih je namreč velika, saj večina med njimi še ni našla zaposlitve, večini pa se je tudi izteklo nadomestilo za brezposelnost.

Pretežni del teh prednostnih terjatev sicer predstavljajo prav terjatve nekdanjih zaposlenih. Hramec tako predlaga, da bi nekdanjim zaposlenim razdelili denar v znesku 15 odstotkov priznanih prednostnih terjatev. Skupni znesek vseh prednostnih terjatev, ki jih je upošteval ob prvi prednostni razdelitvi pa znaša 16,6 milijona evrov.

"To je le drobiž v prazne denarnice delavcev, upnikov. Od 21. junija 2012, ko se je začel stečajni postopek, pa do danes je dnevno izhlapeval njihov denar, ker se ni usklajeval z letno inflacijo. V sindikatu smo pričakovali, da bo do konca letošnjega leta poplačana vsaj polovica terjatev, ki so jih prijavili delavci v stečajno maso," je predlog Hramca komentiral nekdanji vodja sindikatov v Primorju Damjan Volf.