Podjetje, ki je v večinski lasti cerkljanske družbe Certa, zaposluje približno 150 delavcev. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Podjetje, ki je v večinski lasti cerkljanske družbe Certa, zaposluje približno 150 delavcev. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Stavka v Tiku

Predstavnik sindikata Skei Marko Rušič, sicer zaposlen v tolminskem Metalflexu, se na pogajanjih med vodstvom podjetja in predstavniki zaposlenih stavkovnih zahtev, ki so jih postavili delavci, niso niti dotaknili, "saj nova direktorica, kot kaže, po vsej verjetnosti niti nima mandata za pogajanja s predstavniki sindikata Skei".

Delavci, ki so nezadovoljni predvsem zaradi nizkih plač, so se po četrtkovih pogovorih zato odločili, da izvedejo napovedano opozorilno stavko.

Kakšne so stavkovne zahteve?
Sekretar posoškega odbora sindikata Skei Vojko Fon je pojasnil, da so stavkovne zahteve preproste. Delavci si želijo, da se plače vsaj malo zvišajo, iz osnovne plače pa bi morali po njihovem mnenju izločiti tudi nekatere dodatke.

Podjetje, ki je v večinski lasti cerkljanske družbe Certa, zaposluje približno 150 delavcev. Nekateri delajo v podjetju že 25 let in več, ves ta čas pa prejemajo zgolj minimalne plače, a še te na način, da jim delodajalec mesečno obračunava in dodaja dodatek do minimalne plače, je dodal.

Direktorica prosila za enomesečni odlog stavke
Direktorica Tika Kobarid Petra Borovinšek je po četrtkovih neuspešnih pogovorih pozvala sindikat Skei k nadaljevanju pogajanj. Kot je dejala, se namreč vodstvo zaveda, da je partnerski odnos med predstavniki delavcev in delodajalcem temelj zadovoljstva delavcev v družbi in pogoj za nadaljnjo uspešno rast in poslovanje družbe.

"V interesu Tika je, da se s sindikati sklene takšen dogovor, ki bo upošteval finančno stanje podjetja in hkrati omogočil višje plačilo zaposlenim za opravljeno delo. To pa bo mogoče doseči zgolj postopoma, s skupnimi ukrepi, ki bodo izboljšali poslovanje, in z dvigom produktivnosti v podjetju. Prav zato sem zaprosila za enomesečni odlog stavke, vendar se o tem niso bili pripravljeni pogajati," je dodala direktorica, ki je na tem delovnem mestu le 14 dni.

Uprava: Prizadevamo si za izboljšanje poslovnih rezultatov
Skupni prihodki podjetja so lani dosegli 5,6 milijona evrov oz. 14 odstotkov več kot leto prej. Hkrati pa se je čisti dobiček več kot prepolovil na 10.400 evrov. Dodana vrednost na zaposlenega z 20.138 evrov je za polovico nižja od dodane vrednosti na zaposlenega v Sloveniji v letu 2017.

Poslovanje v prvih osmih mesecih letos je pod načrti, zato si prizadevajo za izboljšanje poslovnih rezultatov, v izpolnjevanje že prejetih naročil in pridobivanje novih poslov, so še pojasnili v Tiku.

Stavka v Tiku