Nekdanji zaposleni pred prostori podjetja v stečaju. Foto: Mojca Dumančič
Nekdanji zaposleni pred prostori podjetja v stečaju. Foto: Mojca Dumančič

Nekdanji zaposleni Primorja do zdaj niso prejeli še nobenega poplačila priznanih prednostnih terjatev in so se zato 23. decembra lani tudi zbrali na protestnem shodu ter zahtevali svoje pravice. Zdaj so pogoji za poplačilo izpolnjeni in po pravnomočnosti sklepa bo stečajni upravitelj Rudolf Hramec izplačal 15 odstotkov od priznanih prednostnih terjatev vsem nekdanjim zaposlenim.

Na voljo so sredstva od prodanega premoženja, ki ni obremenjeno z ločitveno pravico. Za delno poplačilo je na razpolago nekaj manj kot dva milijona evrov, preostanek - dobrih 500.000 evrov - je stečajni upravitelj rezerviral za prerekane prednostne terjatve.
Do konca januarja bodo nekdanji zaposleni torej prejeli prvo izplačilo. Hramec je prepričan, da bodo v prihodnje v celoti poplačani, dinamike izplačil pa še ne more napovedati: "Tu je več neznank, lahko pa zagotovim, da bomo sproti, ko se bo nabralo dovolj sredstev, predlagali delna poplačila."

Neznanke so predvsem v tem, kdaj in koliko neobremenjenega premoženja bo stečajnemu upravitelju uspelo prodati. Gospodarske razmere niso ugodne in posledično s tem je tudi kupna moč interesentov manjša. Stečaj ajdovskega gradbenega velikana se je začel 21. junija 2012, od takrat pa nekdanji delavci doživljajo vse večjo socialno stisko. Večina med njimi še ni našla zaposlitve, nekoliko jim je pomagal le jamstveni in preživninski sklad.