Gospodarstvo
(4)
Gorenje
Tečaj delnic se je nekoliko stabiliziral, potem ko so nekateri analitiki opozorili, da bi se v prevzemni boj utegnila vmešati še preostala dva kitajska ponudnika. Foto: BoBo

Dodaj v

Delnice Gorenja poživile tedensko borzno dogajanje

Vrednost Gorenja močno zrasla
11. maj 2018 ob 18:06
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Trgovanje na Ljubljanski borzi je bilo ta teden po zaslugi objave, da namerava kitajski Hisense prevzeti Gorenje, precej živahno, promet s to delnico je namreč ta teden dosegel 3,73 milijona evrov.

Tretji največji lastnik Gorenja Panasonic je novega strateškega partnerja poiskal v kitajski skupini Hisense, ki je napovedala, da bo za delnico ponudila 12 evrov pod pogojem, da prevzame več kot polovico delnic. V četrtek so delnice Gorenja poletele v nebo oz. pridobile nekaj več kot 65 odstotkov.

Njihov tečaj se je nekoliko stabiliziral. Nekateri analitiki so namreč ocenili, da bi se v prevzemni boj utegnila vmešati še preostala dva kitajska ponudnika za strateškega partnerja, nekateri pa, da je prevzem Gorenja manj gotov, kot se zdi.

Delnice Gorenja so izgubile 1,78 odstotka in teden sklenile pri 11,05 evra. Promet je v četrtek dosegel 1,66 milijona evrov, v petek pa 1,82 milijona evrov. Tečaj je v primerjavi s koncem prejšnjega tedna pridobil 72,6 odstotka, na te delnice je ta teden odpadlo 3,73 milijona evrov prometa.

Za Gorenjem Cinkarna Celje in Krka
Delnice Gorenja so tako poživile tedensko borzno dogajanje, v katerem so borzni posredniki sklenili za 9,45 milijona evrov prometa. Druge najprometnejše so bile ta teden delnice Cinkarne Celje, s katerimi so opravili za 1,85 milijona evrov poslov, tretje pa delnice Krke z 1,52 milijona evrov prometa.

Tečaj Cinkarne se v tednu dni ni bistveno spremenil, medtem ko je tečaj Krke pridobil 2,4 odstotka. Tečaj Telekoma Slovenije je na tedenski ravni pridobil 3,8 odstotka, Pozavarovalnice Sava pa 1,1 odstotka. Tečaj Zavarovalnice Triglav je medtem približno prav toliko izgubil.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
malidelnicar
# 11.05.2018 ob 18:46
Slovenska borza je oživela. Kot malidelnicar sem tega izjemno vesel. Sedaj pa grem veselo po nakupih. Lep pozdrav vsem!
m72
# 12.05.2018 ob 15:29
Ta mešetarnica še obstaja? Čigava je zdaj, menda so jo jodlarji pred leti porinili kroatom?
ElTorro
# 12.05.2018 ob 11:24
@malidelnicar
Dokler se bo država tako mačehovsko (kaj mačehovsko, prav tiransko) obnašala do vlagateljev, slovenska borza ne bo živela ampak bo zabeležen le občasen utrip ob takšnih izrednih dogodkih.

Beograjska borza ima ob nižjem BDPju države enkrat večji promet od Ljubljanske. Dunajska borza ima več kot 100x večji promet od naše.
Isao
# 11.05.2018 ob 21:05
Kupite Cinkarno Celje.
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo