NFD Holding ima v Daimondu prek družb Oddus in Hotelov Bernardin več kot 55-odstotni delež glasovalnih pravic, skupaj z drugimi povezanimi podjetji, ki jih nadzoruje Stane Valant, pa 80 odstotkov glasovalnih pravic. Foto: MMC RTV SLO
NFD Holding ima v Daimondu prek družb Oddus in Hotelov Bernardin več kot 55-odstotni delež glasovalnih pravic, skupaj z drugimi povezanimi podjetji, ki jih nadzoruje Stane Valant, pa 80 odstotkov glasovalnih pravic. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz
NFD1 je delnice NLB-ja prodal Daimondu v zameno za delnice Istrabenza, ki je v prisilni poravnavi. Foto: BoBo

Na investicijski družbi NFD1 so potrdili menjalno pogodbo, sklenjeno s prijateljsko družbo Daimond, s katero so dobili 183.097 delnic (3,5 odstotka) Istrabenza. Čeprav na NFD1 (dolgoletni predsednik uprave DZU NFD, ki upravlja sklad NFD 1, zdaj pa prokurist Stane Valant) časniku Finance niso želeli razkriti, katere delnice so prodali, pa je iz delniške knjige NLB-ja razvidno, da je NFD1 v zameno za 3,5 odstotka "tržnih delnic" Istrabenza na Daimond prenesel 12.206 delnic (0,14 odstotka) "netržnih delnic" NLB-ja. Po njihovih besedah je šlo namreč le za zamenjavo netržnih za tržne vrednostne papirje, saj se bo investijski sklad NFD1 prihodnje leto preoblikoval v vzajemni sklad.

Delež NFD1 v NLB-ju je tako upadel z 1,62 odstotka na 1,48 odstotka, Daimondov pa se je povečal z 0,11 na 0,25 odstotka. Ob tem strokovnjaki pravijo, da so delnice NLB-ja vsekakor primernejše za garancijo za nova posojila, medtem ko so delnice Istrabenza, ki je v stečaju, "prazno lastništvo".

Delnice NLB-ja prodane po 23 odstotkov nižji ceni od ocenjene pred tremi meseci
NFD1 je sicer delnice Istrabenza kupil po tržni ceni - sedem evrov na delnico. Vrednost posla je bila tako 1,28 milijona evrov. Za to vrednost je NFD1 prodal 12.206 delnic NLB-ja, kar pomeni 105 evrov za delnico. To je 23 odstotkov manj, kot je NFD1 ocenil vrednosti teh delnic ob polletju (136,51 evra).

Vrednost portfelja NFD1 za 385.000 evrov nižja?
Vrednost portfelja NFD1 se bo zaradi nizke prodajne cene ob prevrednotenju znižala za 385.000 evrov, v primeru morebitnega stečaja koprskega holdinga pa bo vrednost delnic nična, ugotavljajo v Financah.

Očitke o oškodovanju delničarjev zavračajo
V NFD1 odgovarjajo, da je bila delnica NLB-ja res ocenjena nižje od knjigovodske vrednosti, saj se z nobeno od delnic bank, ki kotirajo na ljubljanski borzi, ne trguje v višini knjigovodske vrednosti. Prav tako v bilancah prikazana knjigovodska vrednost ne pomeni tržne vrednosti, pravijo v NFD 1 in dodajajo, da so bile delnice Istrabenza od Daimonda kupljene po tržni ceni, "medtem ko sta knjigovodska vrednost delnice Istrabenz in tudi cenitvena cena pomemebno višji od tržne vrednosti". Tako očitke o oškodovanju 33.579 delničarjev (večinoma gre za fizične osebe) zavračajo.

Ob tem še dodajajo, da so si v NFD-ju (NFD Holding ima v Daimondu prek družb Oddus in Hotelov Bernardin več kot 55-odstotni delež glasovalnih pravic, skupaj z drugimi povezanimi podjetji, ki jih nadzoruje Valant pa 80 odstotkov glasovalnih pravic) ves čas prizadevali za uvrstitev delnic NLB-ja na borzo. "Uvrstitev na borzo bi zagotovo rešila marsikatero tažavo glede razmerja tržnih in netržnih naložb v NFD 1 in tudi glede vrednotenja, a se to žal ni zgodilo", so še pojasnili v NFD1.