Francija je uvedla novo delavsko pravico, pravico do odklopa. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Francija je uvedla novo delavsko pravico, pravico do odklopa. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Leta 2003 je Mednarodna organizacija dela (MOD) 28. april razglasila za svetovni dan varnosti in zdravja pri delu. Sindikati opozarjajo na čezmerno opravljanje nadur, odrejanje dela v soboto, nedeljo in ob praznikih, neupoštevanje zakonodaje ter preobremenjenost in izgorevanje zaposlenih. Ta pojav še zlasti izstopa v dejavnostih trgovina in gostinstvo.

"Jaz vas bom spomnila, da je v letošnjem letu v Franciji začel veljati zakon, ki je uvedel novo delavsko pravico. Pravico do odklopa. Zakon pravi, da je treba na ravni posameznega delodajalca dogovoriti ure in dneve, ko delodajalec ne sme pod nobenim pogojem posegati v prosti čas delavca. Na primer, da se za konec tedna ne sme pošiljati e-pošte, kaj morajo narediti," je komentirala predstavnica Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) Lučka Böhm.

Podobno - poseganje delovnega v prosti čas in 12-urno delo - ugotavljajo tudi na inšpektoratu za delo. Čeprav ima delavec službeni telefon, ga delodajalec ne sme motiti med prostim časom, pravi glavna delovna inšpektorica Nataša Trček. "Počitek je v bistvu tisto, kar potrebuje delavec, in počitek je namenjen počivanju, ne pa stalnim motnjam."

26 odstotkov anketiranih poroča, da zaradi delovnega časa nimajo dovolj počitka in da zato trpi njihovo zdravje. Posebej skrb vzbujajoč je odgovor 7 odstotkov vprašanih, ki pravijo da so zaradi prevelikega obsega dela tako izčrpani, da morajo zaradi tega nastopiti bolniško odsotnost.