Zaposlitvene možnosti naj bi se povečale v vseh slovenskih regijah, najbolj v jugozahodni in osrednji. Foto: BoBo
Zaposlitvene možnosti naj bi se povečale v vseh slovenskih regijah, najbolj v jugozahodni in osrednji. Foto: BoBo

Večina od 621 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi, ne pričakuje sprememb, 14 odstotkov jih pričakuje izboljšanje, trije odstotki pa upad zaposlitvenih možnosti.

Obdobje med julijem in septembrom naj bi v desetih gospodarskih panogah prineslo povečanje zaposlitvenih možnosti. Najbolj optimistične so napovedi zaposlovanja v panogah trgovine na debelo in drobno z neto napovedjo +14 odstotkov ter transporta, logistike in komunikacij z neto napovedjo +13 odstotkov.

Delodajalci pričakujejo zmerno rast in neto napoved zaposlovanja +11 odstotkov tudi v panogah gradbeništva ter rudarstva. Napoved v proizvodni panogi pa znaša +10 odstotkov.

Neto napoved za panogo finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin je medtem postavljena pri +5 odstotkih in je najšibkejša po prvem četrtletju 2012. Od takrat in do danes najšibkejšo neto napoved zaposlovanja (+1 odstotek) pričakujejo tudi delodajalci v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo. Ta je na letni ravni upadla za osem odstotnih točk in predstavlja največji padec.

Največ zaposlovanja v jugozahodni in osrednji Sloveniji
Zaposlitvene možnosti naj bi se povečale v v vseh štirih regijah. Najbolje kaže jugozahodni regiji z neto napovedjo +12 odstotkov in osrednji Sloveniji z neto napovedjo +11 odstotkov.

Glede zaposlovanja so najbolj optimistični delodajalci v velikih podjetjih z neto napovedjo zaposlovanja +10 odstotkov. Sledijo mikropodjetja z napovedjo zaposlovanja +9 odstotkov, ostali delodajalci pa poročajo o upadu zaposlitvenih možnosti na letni ravni.

Dodatna zaposlovanja tudi globalno
Za obdobje od julija do septembra so večinoma pozitivne tudi
globalne napovedi. Dodatno nameravajo zaposlovati delodajalci v 40 od 42 držav. Zaposlitvene možnosti pa se bodo nadaljevale z neenakomerno hitrostjo, zagon bo nekoliko počasnejši tako v letni kot četrtletni primerjavi.

Najbolj optimistični so v Tajvanu, Indiji, na Japonskem, v Hongkongu in v ZDA. O najšibkejših in hkrati edinih negativnih napovedih za tretje četrtletje 2015 pa poročajo v Italiji in Braziliji.