Zaposlitvene možnosti v četrtletni primerjavi so upadle za sedem odstotnih točk, v letni primerjavi pa za tri odstotne točke. Foto: BoBo
Zaposlitvene možnosti v četrtletni primerjavi so upadle za sedem odstotnih točk, v letni primerjavi pa za tri odstotne točke. Foto: BoBo

Kot kaže danes predstavljena raziskava družbe Manpower, neto napoved zaposlovanja s strani delodajalcev za obdobje med oktobrom in decembrom znaša nič odstotkov, potem ko je za tretje četrtletje znašala sedem odstotkov.

V raziskavo je bilo vključenih 620 delodajalcev iz 10 panog. Neto napoved zaposlovanja - razlika med deležem delodajalcev, ki načrtujejo zvišanje, in delodajalcev, ki načrtujejo znižanje števila zaposlenih - znaša nič odstotkov, kar pomeni, da so zaposlitvene možnosti v četrtletni primerjavi padle za sedem odstotnih točk, v letni primerjavi pa za tri odstotne točke.

"Podatki raziskave kažejo, da bodo priložnosti za iskalce zaposlitve v prihodnjih mesecih ostale skromne. Kljub temu pa pretekli rezultati skozi vse leto 2013 nakazujejo splošno stabilnost na trgu dela z doslednim razmerjem, in sicer približno trije od štirih delodajalcev ne načrtujejo sprememb v svoji zaposlitveni strukturi," je podatke pospremila direktorica prodaje pri družbi ManpowerGroup Slovenija Romana Šercelj.

Najbolj pesimistini v javnem sektorju, najbolj optimistični v finančnih storitvah
Kot je še povedala, so zaposlitvena pričakovanja za obdobje med oktobrom in decembrom negativna v petih od desetih gospodarskih panog. Neto napoved je tudi tokrat najbolj pesimistična v panogi javnega sektorja in socialnih storitev. Zelo šibke zaposlitvene možnosti se zaradi konca poletne turistične sezone napovedujejo tudi v panogi gostinstvo in hotelirstvo, precej slabe pa so med drugim še napovedi za proizvodno panogo.

Najbolj pozitivne napovedi zaposlovanja medtem prihajajo iz panog finančne in poslovne storitve, zavarovalništvo in nepremičnine, oskrba z elektriko, plinom in vodo ter transport, logistika in komunikacije.

Rast zaposlovanja v jugovzhodni regiji, slabo bo v osrednji regiji
Na regionalni ravni rast zaposlovanja napovedujejo le delodajalci v jugovzhodni regiji, kjer neto napoved zaposlovanja znaša pet odstotkov.

Najbolj negativno zaposlitveno vzdušje bo medtem v osrednji regiji, slabe napovedi pa prihajajo tudi iz jugozahodne regije. Neto napoved za severovzhodno regijo je pri 0 odstotkih.