Mnenja poslancev o uvrstitvi Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe države so različna. Foto: BoBo
Mnenja poslancev o uvrstitvi Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe države so različna. Foto: BoBo
Ljudmila Novak
Privatizacije ne smemo ustaviti, je prepričana predsednica NSi-ja. Foto: BoBo
Luka Mesec, Violeta Tomić
Luka Mesec iz ZL-ja je ponovil stališče stranke, da gre za razprodajo državne srebrnine. Foto: BoBo
Za DeSUS Triglav še vedno strateški
Bo Zavarovalnica Triglav ostala strateška naložba?

Nedavno sprejeta vladna strategija upravljanja državnih naložb in klasifikacije na strateške, pomembne in portfeljske naložbe je močno dvignila prah zaradi Zavarovalnice Triglav, ki so jo sprva nameravali uvrstiti med strateške naložbe, nato so jo premaknili med začasno strateške in končno med pomembne naložbe.

Predsednik vlade Miro Cerar je dejal, da se bo vprašanje opredelitve Triglava razreševalo znotraj razprav v DZ-ju, ki bo končno strategijo tudi potrdil. Tako so stranke imele možnost že pred obravnavo delovnih teles DZ-ja pripraviti predloge pripomb.

SD: Prodaja Triglava je nesmiselna
V stranki SD so sprva podpirali, da Triglav po izpolnitvi navedenih pogojev postane pomembna naložba, a so mnenje spremenili, saj si želijo, da bi bil Triglav uvrščen spet med strateške naložbe. "Že na začetku smo povedali, da je Triglav za nas strateško podjetje, ki ga nima smisla prodajati," je poudaril vodja poslanske skupine SD-ja Tomaž Han in dodal, da so vmes spremenili mnenje, ker je prišlo do dogovora, ki pa je zdaj padel v vodo.

Han je še pojasnil, da bodo v stranki opozorili tudi na nekatera druga podjetja, ki izvajajo javna pooblastila na podlagi več zakonov, kot sta na primer DSU in Infra. Tudi v teh primerih bi morali govoriti o strateških naložbah države, in ne pomembnih, je dodal Han.

DeSUS: Privatizacije se izrodijo
Najostreje so se odzvali v stranki DeSUS, kjer vztrajajo pri strateški opredelitvi zavarovalnice. Podpredsednik stranke Tomaž Gantar je dejal, da pri svojem predlogu vztrajajo, ker "so se dosedanje privatizacije na neki način skoraj vse izrodile v nekaj, kar je škodljivo". Dokler ne bo zagotovil, da v primeru Triglava ne bo več tako, bodo vztrajali pri strateški opredelitvi zavarovalnice, je pojasnil Gantar.

V stranki DeSUS so še podali pripombe na opredelitev turističnih podjetij, ki so uvrščena ali med strateške naložbe ali pa pomembne. "Želimo javno obrazložitev, zakaj se različne turistične organizacije in podjetja obravnavajo na različen način," je opozoril Gantar.

NSi: Privatizacije ne smemo ustaviti
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je opozorila na to, da klasifikacija pomeni rdečo luč za načrtovani proces privatizacije. "Tega procesa ne smemo ustaviti z uvrščanjem čezmernega števila podjetij v skupino strateških podjetij," je opozorila Novakova in nadaljevala, da je treba večino podjetij, ki ne spadajo v infrastrukturo, privatizirati, in jim poiskati odgovorne lastnike.

ZaAB: Strategija ni seznam želja
Strategija upravljanja državnih naložb ni "seznam želja", ampak strateški dokument države, je opozorila predsednica ZaAB Alenka Bratušek. "Pričakujemo jasne odgovore, kako se to sploh lahko dogaja in zakaj je do tega prišlo," je pojasnila svoj pogled na zaplet okoli zavarovalnice. Naložbe je treba razvrstiti po nekih strokovno postavljenih merilih, ne pa na podlagi želja posameznih strank, je sklenila Bratuškova.

ZL: Gre za razprodajo
Vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec je prepričan, da gre za razprodajo državne srebrnine: "Strategija je bolj kot za razvoj strategija za privatizacijo. Gre za čimprejšnjo razprodajo državnega premoženja za vsako ceno, nesrečen primer prodaje Telekoma Slovenije pa postaja očitno model slovenske privatizacije".

Za DeSUS Triglav še vedno strateški
Bo Zavarovalnica Triglav ostala strateška naložba?