Jeroen Dijsselbloem je bil v ponedeljek na
Jeroen Dijsselbloem je bil v ponedeljek na "rutinskem obisku" v Sloveniji. Foto: Reuters

Minimalna pravila o državni pomoči zapovedujejo, da je mogoče sodelovanje pri reševanju banke zahtevati od delničarjev in imetnikov podrejenega dolga. "Pika. Tu smo trenutno," je v pogovoru za časopis Finance poudaril Dijsselbloem in dodal: "Tako je bilo pri nizozemski banki SNS, ki smo ji že pomagali in s tem v njej pridobili delež. Ko smo SNS letos nacionalizirali, je država delež v banki v celoti izgubila."

Ob tem je napovedal, da bodo v prihodnje uveljavljena pravila o reševanju in sanaciji bank po direktivi, ki pa še ni sprejeta. "Po trenutnih pravilih pa pri reševanju ne bodo sodelovali imetniki depozitov nad 100.000 evri," je pojasnil.

"Vsak ima pravico, da gre na sodišče." Ampak ...
O tem, da v Sloveniji imetniki podrejenega dolga napovedujejo tožbe, pa pravi: "Vsak ima pravico, da gre na sodišče. A Slovenija ni edina, ki ima uzakonjena ta pravila. To sta naredili že Španija in Nizozemska, na koncu bo tako v vseh članicah, ker bodo morale v svoj pravni red prenesti direktivo o reševanju in sanaciji bank, ko bo sprejeta."

"Ne vidim razloga, zakaj ta pravila ne bi vzdržala na sodišču," je nadaljeval in zavrnil očitke, da nova pravila veljajo retroaktivno. "V normalnih razmerah lahko vlagatelj z naložbo v papirje podjetja pridobi ali pa izgubi. Kot vlagatelj prevzame naložbeno tveganje. V bistvu je bil v zadnjih petih letih pri bankah položaj obrnjen - če je bila banka pred propadom, ji je na pomoč priskočila država, to pa ni normalno."

MDS: V bankah življenjski prihranki
V Sloveniji je na tem področju od aprila dejavno zlasti društvo Mali delničarji Slovenije (MDS), ki bo zgodaj popoldne svoje pomisleke in nasprotovanja izrazilo na novinarski konferenci. Poudarjajo, da imajo slovenske sistemske poslovne banke skupno 275 milijonov evrov hibridnih in podrejenih obveznic, v njih pa so v nasprotju s Ciprom neposredno ali posredno prek institucionalnih vlagateljev (pokojninskih skladov, zavarovalnic, vzajemnih skladov ipd.) naloženi življenjski prihranki delovnih ljudi.

Predlog novele zakona o bančništvu, ki je v parlamentarni proceduri - v sredo ga bo pod drobnogled vzel odbor za finance in monetarno politiko, DZ pa naj bi o njem razpravljal in odločal prihodnji torek - povzema evropske zahteve, v MDS-ju pa mu odločno nasprotujejo. "Ta po eni strani protiustavno retroaktivno posega v pravice, navedene v prospektih izdajateljev, po drugi pa povečuje tveganost vseh novo izdanih kapitalskih dolžniških finančnih instrumentov," so prepričani.

Predlog MDS-ja zavrnjen
Njihove alternativne predloge sta ministrstvo za finance in Banka Slovenije zavrnila, po pisanju današnjega Dnevnika pa jih je zavrnila tudi Evropska komisija, kar je v skladu s tem, kar je za Finance izpostavil Dijsselbloem. "Podrejeni dolg mora biti pretvorjen v navadne delnice ali odpisan, še preden država izvede dokapitalizacije bank," je odgovor komisije povzel Dnevnik.