To je prvi takšen primer, s katerim se srečuje Slovenija, pravijo v Elanu. Foto: BoBo
To je prvi takšen primer, s katerim se srečuje Slovenija, pravijo v Elanu. Foto: BoBo
V Bruslju pravijo, da puščajo vrata odprta, a je izjemnega pomena hitro ukrepanje, saj so vsi razumni roki mimo. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Evropska komisija je septembra 2012 odločila, da je šlo pri 10 milijonih evrov državne pomoči Elanu za nedovoljeno pomoč. Elan pa mora vrniti denar. Foto: BoBo
Direktiva iz Bruslja: Elan v stečaj

V Bruslju menijo, da sta likvidacija in stečaj Elana, ki naj se začneta v 20 dneh, edini način, da proizvajalec smuči vrne 10 milijonov evrov nedovoljene državne pomoči. Omenjena sredstva bi morala Slovenija od Elana izterjati že na začetku preteklega leta, razkriva Dnevnik. Evropska komisija naj bi Slovenijo s svojo odločitvijo seznanila prejšnji teden, vendar pa v Ljubljani še ni jasno, kako to izpolniti. Do vračila sredstev namreč ni upravičena država, ampak Kapitalska družba (Kad) in Triglav Naložbe.

Na ministrstvu za finance zadeve za Dnevnik niso dajali komentarjev. O tem vprašanju naj bi v prihodnjih dneh potekalo več sestankov. V Evropski komisiji so za časopis povedali, da so s Slovenijo v stiku. Tiskovni predstavnik EK-ja Ryan Heath je spomnil, da srž težave sega v leto 2012, ko so odločili, da je dokapitalizacija Elana nedovoljena državna pomoč.

"To je pomembno, ker potekajo pogovori o tem dve leti. Ko komisija sprejme takšno odločitev, je pomoč po navadi treba vrniti v štirih mesecih. Občutno smo torej presegli časovni okvir, ki je običajno razumen v takšnih primerih," je dejal Heath.

"Smo na koncu razumnega obdobja"
Slovenske oblasti so Bruselj obvestile, da Elan zaradi zahtevnih finančnih razmer načeloma ne bi mogel vrniti pomoči in da bi privatizacija Elana, ki je na seznamu 15 podjetij za privatizacijo, družbi omogočila vračilo pomoči. Komisija je zato Sloveniji pogojno odobrila odlog plačila, dokler podjetje ne bo privatizirano.

Če privatizacija ni uspešna, bi morali plačilno nesposobno podjetje, ki mora vrniti nedovoljeno državno pomoč, likvidirati, vračilo pomoči pa bi morali zagotoviti v okviru likvidacijskega postopka, da bi tako končali izkrivljanje konkurence, poudarjajo v Bruslju.

Ker v tem primeru privatizacije Elana (še) ni bilo, je komisija ukrepala. "Slovenskim oblastem smo sporočili, da morata slediti privatizacija in posledično vračilo pomoči. V skladu z zakonodajo EU-ja je običajno, da se v primeru nezmožnosti vračila pomoči prosi za likvidacijo družbe in da se pomoč vrne v okviru tega postopka," je pojasnil Heath.

Še vedno so v pogovorih s slovenskimi oblastmi: "Vrata puščamo odprta, a smo na koncu tega, kar je še razumno časovno obdobje. Zdaj je potrebno ukrepanje, sicer se bomo morali premakniti v fazo likvidacije." Glede rokov je dejal le: "Rok je bil pred skoraj 20 meseci. Ni novega roka, ker smo tako in tako zunaj normalnih okvirov. Hitrost je izjemnega pomena," je dejal.

Pritožbe še niso razrešene
Tudi v Elanu so potrdili, da jih je ministrstvo za finance obvestilo o prejemu zahteve, dopis iz Bruslja pa za zdaj ni neposredno naslovljen na družbo, zato podjetje nima neposrednega vpliva na odločitve, ki bodo sprejete. "Če pa bodo te odločitve neposredno vplivale na družbo Elan, bomo izkoristili vsa pravna sredstva, ki jih imamo na voljo, da bomo zaščitili interese družbe in skupaj z zaposlenimi zagotovili nadaljnji uspešen obstoj," so napovedali.

Izpostavljajo, da so še vedno odprti tudi postopki pritožbe na odločbe Evropske komisije o vračilu domnevno nedovoljene državne pomoči. To sta Elan in država vložila na Splošno sodišče EU-ja v Luxembourgu. Spomnili so še, da je komisija Sloveniji lani odobrila odlog plačila, dokler podjetje ne bo privatizirano.

"Upamo, da bodo lastniki čim prej sprejeli nadaljnje korake v povezavi s prodajo družbe, s čimer bi tudi razrešili problematiko domnevno nedovoljene pomoči," so še zapisali v podjetju.

Je vzrok odločitve zastoj v privatizaciji?
Ker Elan denarja za vračilo domnevne pomoči preprosto nima, naj bi sredstva dobili z vstopom novega zasebnega vlagatelja, s čimer so se v komisiji strinjali. Sedanjo odločitev pa je po navedbah Dnevnika najverjetneje sprožil zastoj v privatizaciji.

Sestanki na DUBT-ju še danes
Vprašanje je, kako naj Slovenija sploh izpolni zahtevo komisije. Izterjava sredstev bi Elan potisnila v plačilno nesposobnost in posledično stečaj. Druga možnost bi bila, da bi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) svoje terjatve do Elana, to je 10 milijonov evrov, pretvorila v kapital, a bi pri tem lahko spet šlo za nedovoljeno državno pomoč.

V DUTB-ju še niso seznanjeni z odločitvijo Evropske komisije in si prizadevajo pridobiti uradna pojasnila o zahtevi in njenem časovnem okviru. Na podlagi teh se bo že danes sešel kreditni odbor in pregledal vse možnosti.

Komisija dvomi, da Elan lahko preživi na trgu
Komisija naj bi sicer dvomila, da je Elan sposoben dolgoročno preživeti na trgu. Dnevnik pa opozarja, da odločitev vzbuja občutek, da je Slovenija znova poligon za testiranje strogih ukrepov, ki bi jih Bruselj veliko težje uveljavil v politično močnejših članicah povezave.

Prav tako naj bi odločitev komisije nastala pod lobističnim pritiskom avstrijsko-švicarske družbe Cameva, ki je bila eden izmed dveh interesentov v zadnjem poskusu prodaje Elana. Podjetje naj bi imelo ves čas v mislih, da bo do Elana v morebitnem stečajnem postopku prišlo bistveno ceneje. V vmesnem času je sicer od namere za vstop v Elan odstopilo.

Direktiva iz Bruslja: Elan v stečaj