Računsko sodišče je podalo zgolj priporočila za izboljšanje poslovanja. Foto: BoBo
Računsko sodišče je podalo zgolj priporočila za izboljšanje poslovanja. Foto: BoBo

Računsko sodišče je v reviziji izvedbe razpisa za dodelitev nepovratnih sredstev za nakup do okolja prijaznejših tovornjakov in avtobusov v letu 2013 pri ravnanju ministrstva za okolje in Eko sklada ugotovilo nepravilnosti. Ker so bile vse nepravilnosti med postopkom že odpravljene, so ministrstvu in Eko skladu podali le priporočila za izboljšanje poslovanja.

Financirali že kupljena vozila
Revizija je pokazala, da razpis ni imel načrtovanega spodbujevalnega učinka, saj so sofinancirali zgolj že kupljena vozila. Računsko sodišče je ugotovilo tudi, da so imeli prednost bolje obveščeni vlagatelji, saj je bil rok za prijavo izjemno kratek. Na razpis so se vlagatelji namreč lahko prijavili od petka od 14. ure do ponedeljka do 14. ure, torej le en delovni dan. Hkrati pa je bolje obveščenim vlagateljem koristilo tudi to, da meril za izbiro sploh ni bilo. Lastnik tovornega vozila je finančna sredstva prejel že, če je pravočasno oddal svojo vlogo in izpolnjeval določene, vendar ne pretirano zahtevnih pogojev.

Nepravilnosti so bile že odpravljene
Od skoraj štirih milijonov, ki so bili razdeljeni med vlagatelje, je bilo po oceni računskega sodišča neupravičeno dodeljenih najmanj 266.000 evrov. Poleg tega je Računsko sodišče presodilo, da obstaja tveganje, da je bilo neupravičeno dodeljenih še dodatnih 197.000 evrov sredstev.

Računsko sodišče, ki je pri izvedbi revizije sodelovalo z organi pregona, od okoljskega ministrstva in Eko sklada sicer ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila, ker so bile med postopkom že odpravljene nepravilnosti oziroma sprejeti ustrezni ukrepi. Je pa Računsko sodišče podalo priporočila za izboljšanje poslovanja.