"Ob vseh preostalih ukrepih, ki se izvajajo za prilagoditev razmeram na trgu, se bo število zaposlenih znižalo v najmanjši meri," obljubljajo v Heliosu. Foto: MMC RTV SLO

Dogovorili so se, da bo vodstvo izpeljalo prilagoditev razmeram na trgu na način, da se bo število zaposlenih znižalo "v najmanjši meri".

Koliko delavcev točno bo ostalo brez dela, pa v skupnem sporočilu za javnost, pod katerega sta se podpisala predsednik uprave Heliosa Aleš Klavžar in predsednik konference sindikatov kemične, nekovinske in gumarske industrije družb skupine Helios Tomaž Kumer, niso navedli.

Težek položaj zaradi padca prodaje
Padec prodaje na Heliosovih ključnih trgih je vodstvo in zaposlene v Heliosu postavil pred velik izziv, izpostavljata vodstvi skupine Helios in sindikatov - prodaja družbe je namreč s 338,1 milijona evrov v letu 2011 padla na 315,8 milijona evrov v letu 2013, v letošnjem letu pa se Helios spopada še z dodatnim 5,8-odstotnim padcem prodaje glede na primerljivo obdobje lani.

"Tako vodstvo kot sindikati se strinjamo, da ta trend predstavlja izjemno težke gospodarske razmere, ki zahtevajo sprejetje določenih ukrepov, saj lahko v nasprotnem primeru nadaljevanje slabega trenda ogrozi poslovanje družbe Helios," so zapisali.

Razmere na trgu so ustvarile pritisk na vodstvo in zaposlene v družbi Helios, da se stanju na trgu, ki ne kaže znakov izboljšanja, prilagodijo, zato je vodstvo za prilagoditev poslovanja skupaj z delavci iskalo optimalen nabor ukrepov.

Sindikat dosegel tudi umik odpovedi kolektivnih pogodb
Predstavniki delavcev poudarjajo, da so ob tem zagovarjali lastna stališča in obstoječe pravice, po petih mesecih pogajanj pa so dosegli dogovor. Vodstvo Heliosa je ohranilo minimum predlogov za prilagoditve: "Ob vseh preostalih ukrepih, ki se izvajajo za prilagoditev razmeram na trgu, se bo število zaposlenih znižalo v najmanjši meri," so zapisali.

Predstavniki delavcev so se ob tem z vodstvom dogovorili za zagotovilo glede zaposlenosti. To določa, da se po izvedbi prilagoditve "doseže raven zaposlenosti, ki bo predstavljala nekajletno stabilno kadrovsko strukturo". Sindikat je dosegel tudi umik odpovedi podjetniških kolektivnih pogodb - z manjšimi prilagoditvami pogodbe za nedoločen čas veljajo najmanj do začetka leta 2017.

Eno od treh prodanih podjetij s seznama
Helios je sicer eno od treh podjetij s seznama 15 družb za privatizacijo, ki so bile do zdaj prodane. Lastnik je avstrijski holding Ring International, ki je spomladi najprej pridobil večinski delež od konzorcija prodajalcev, nato v prevzemni ponudbi povečal delež na 99,5 odstotka, zatem pa avgusta na skupščini sprejel še sklep o iztisnitvi preostalih delničarjev.

Ring je za delnico plačal 520 evrov, celoten prevzem pa je bil ob 145 milijonih evrov za plačilo delnic in ob upoštevanju dolga podjetja vreden več kot 250 milijonov evrov.