Spremembe bodo državi predvidoma prinesle dodatnih 30 milijonov evrov letno. Foto: MMC RTV SLO
Spremembe bodo državi predvidoma prinesle dodatnih 30 milijonov evrov letno. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za finance je objavilo predlog novele zakona o dohodnini, katere namen je z zvišanjem prihodkovne strani proračuna poskrbeti za uravnoteženje javnih financ.
Med predlaganimi ukrepi sta odprava avtomatičnega usklajevanja z inflacijo pri zneskih davčnih olajšav in neto letni davčni osnovi v lestvici za odmero dohodnine. Usklajevanje bi tako ostalo kot možnost, ki bi jo lahko uvedli ob vsakoletnem sprejemanju zakona o izvrševanju proračuna.
30 milijonov evrov več za državo
Na ministrstvu ob upoštevanju nespremenjenega obsega aktivnih dohodkov, kot so jih imeli dohodninski zavezanci leta 2011, ocenjujejo, da bo odprava indeksacije prihodke z naslova dohodnine letno okrepila za okoli 30 milijonov evrov.

Velik del drugih sprememb v predlogu zakonske novele je sicer povezan z lani decembra uveljavljeno pokojninsko reformo.

Zmanjšani prispevki za "pogodbenike"
Pri davčni osnovi na podlagi dohodka iz drugega pogodbenega razmerja se tako določa zmanjšanje za obvezne prispevke za socialno varnost. Gre za tiste dohodke iz pogodbenega in avtorskega dela ter za dohodke iz drugih pogodbenih razmerij, od katerih bo od 1. januarja 2014 treba po novem plačevati prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Pri akontaciji dohodnine od dohodka iz dejavnosti se bo tako na primer po predlogu ministrstva med olajšave, ki se lahko upoštevajo že pri izračunu akontacije, uvrstila tudi olajšava za premije prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, in sicer za tiste, ki jih zavezanec zase plačuje v pokojninski načrt kolektivnega zavarovanja.

Usklajevanje z evropskim pravnim redom
S predlaganimi določili novele se zagotavlja tudi združljivost določb zakona o dohodnini s pravnim redom Evropske unije (EU) in s sporazumom o Evropskem gospodarskem prostoru.

Olajšave tudi za državljane EU-ja pri nas
Davčni rezidenti članic EU-ja in Evropskega gospodarskega prostora, ki v Sloveniji prejemajo dohodke, bodo lahko uveljavljali tudi posebne osebne olajšave in olajšavo za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje (novinarji, kulturniki in športniki). Pogoj bo, da dohodki, prejeti v Sloveniji, znašalo najmanj 90 odstotkov celotnega obdavčljivega dohodka v davčnem letu.

Pri določanju davčne osnove od dohodka iz življenjskega zavarovanja pa se bo v primeru, če celotno obdobje izplačevanja obročnih izplačil v pogodbi o življenjskem zavarovanju ni določeno, upoštevala razlika med zavezančevo starostjo v času, ko je prvič prejel obročno izplačilo, in pričakovano življenjsko dobo zavezanca.

Uveljavitev že za letošnjo odmero dohodnine
Zakonske rešitve naj bi se večinoma uporabljale že za odmero dohodnine za letos, vse spremembe, predvidene v predlogu, pa naj bi imele za posledico letno zvišanje prihodkov državnega proračuna od dohodnine za okoli 29 milijonov evrov.