Največ svežega kapitala za sanacijo bančnega sistema v Španiji potrebuje banka Bankia - 24,7 milijarde evrov. Foto: EPA
Največ svežega kapitala za sanacijo bančnega sistema v Španiji potrebuje banka Bankia - 24,7 milijarde evrov. Foto: EPA
Napovedi za Španijo niso obetavne

Po njihovem mnenju bi španske banke za dokapitalizacijo potrebovale 70 do 150 milijard evrov.

V bonitetni hiši so zapisali, da bo načrtovana dokapitalizacija bank "bistveno okrepila solventnost prizadetih bank in pomagala obnoviti zaupanje trga v španski bančni sistem". Kljub temu pa opozarjajo, da so ocene Španije o potrebnih sredstvih prenizke, saj bi za stabilizacijo bank po njihovem mnenju potrebovali vsaj 70 milijard evrov.

Banke morajo krpati luknjo
V petek so bili sicer objavljeni rezultati stresnih testov 14 španskih bančnih skupin, ki jih je opravila mednarodna svetovalna družba Oliver Wyman. Testi so pokazali, da španske banke za sanacijo potrebujejo 59,3 milijarde evrov. V bonitetni hiši Moody's pa so opozorili, da bi nezaupanje vlagateljev v točnost stresnih testov lahko negativno vplivalo na trud Španije za obnovitev zaupanja v španske banke.

Peta največja španska banka Banco Popular, ki v skladu z izsledki stresnih testov potrebuje 3,2 milijarde evrov, je sporočila, da bo potrebni kapital lahko zbrala sama. Da bo zadostila potrebi po kapitalski ustreznosti, bo zbrala do 2,5 milijarde evrov, s čimer se je v nedeljo strinjal tudi upravni odbor banke.

Pomoč bo vendarle potrebna
Bruselj je Španiji za sanacijo bank že odobril do 100 milijard evrov pomoči, a kot kaže, bo Madrid zaprosil za precej manj sredstev. Po zadnjih ocenah španske vlade bi si za sanacijo bančnega sistema od držav evroobmočja morali izposoditi "le" 40 milijard evrov. Španske banke so se v težavah znašle po poku nepremičninskega balona, do katerega je prišlo po izbruhu finančne in gospodarske krize leta 2008.

Pokojnine višje?
Španska vlada je v četrtek potrdila predlog zelo ostrega proračuna za prihodnje leto, ki predvideva nove ostre reze v javno porabo, več sredstev pa bo šlo za pokojnine. Po veljavni zakonodaji se pokojnine vsako leto zvišajo glede na stopnjo inflacije, s čimer želijo ohraniti kupno moč.

Namestnica predsednika vlade Soraya Saenz de Santamaria je prejšnji teden potrdila, da se bodo pokojnine prihodnje leto zvišale, pri čemer ni predstavila natančnih številk. Na vlado se je zaradi nejasnosti glede financiranja pokojnin že usul plaz kritik. Če bi želeli pokojnine prihodnje leto uskladiti z inflacijo, bi to po poročanju časnika El Pais stalo dodatnih 2,5 milijarde evrov. "Tolikšnega zvišanja pokojnin se ne da financirati," je zapisal časnik. Septembra se je inflacija zvišala na 3,5 odstotka.

Napovedi za Španijo niso obetavne