Slovenija se bo očitno zadolževala dražje, kot bi se še pred nekaj dnevi. Foto: EPA
Slovenija se bo očitno zadolževala dražje, kot bi se še pred nekaj dnevi. Foto: EPA

Časopis Finance se sicer sprašuje, ali je rast obresti posledica neuradnih pospešenih priprav vlade na izdajo obveznic. Donos do dospelosti slovenske obveznice z ročnostjo desetih let je bil namreč še v ponedeljek le nekaj več kot petodstoten, danes pa je že blizu sedmim odstotkom. Obresti nad sedmimi odstotki po mnenju strokovnjakov državam ne omogočajo več vzdržnega zadolževanja.

Po neuradnih informacijah Financ je novi finančni minister Uroš Čufer zakladnikom na ministrstvu naložil pospešeno izdajo obveznic. Ob tem se v časopisu sprašujejo, ali je to razlog za nenadno krepko rast zahtevane donosnosti na sekundarnem trgu.

Obrestna mera se je sicer začela zviševati, potem ko je postalo jasno, da bo moral Ciper v zameno za mednarodno pomoč sprejeti zelo ostre pogoje. Ciper je dosegel dogovor s trojko posojilodajalcev, v tujini pa so se začele špekulacije, da je Slovenija naslednja v vrsti, ki bi jo lahko dočakala ciprska usoda.

Donosnost višja tudi za druge države
Poleg slovenskih danes rast zahtevane donosnosti na MTS-ju beležijo še primerljive italijanske (+0,10 odstotne točke na 4,65 odstotka), španske (+0,06 odstotne točke na 4,98 odstotka), irske (+0,01 odstotne točke na 4,15 odstotka) in portugalske državne obveznice (+0,06 odstotne točke na 6,23 odstotka).