Družba Radeče Papir ima sicer dovolj naročil, vendar nima sredstev za nakup surovin. Foto: MMC RTV SLO
Družba Radeče Papir ima sicer dovolj naročil, vendar nima sredstev za nakup surovin. Foto: MMC RTV SLO

Kot je razvidno iz zapisnika upniškega odbora, ki je objavljen na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve, sta prisilnemu upravitelju Borutu Sokliču dva upnika na petkovi seji odbora predlaga, naj prisilno poravnavo ustavi, če posojilo ne bo odobreno.

Soklič je na seji upniškega odbora med drugim ugotovil, da se uprava radeške papirnice z bankami pogaja že iz obdobja pred začetkom prisilne poravnave, vendar ji do zdaj ni uspelo skleniti dogovora. Ker je v vmesnem obdobju tovarna ustvarila milijon evrov izgube, kar v načrtu finančne reorganizacije ni bilo predvideno, in ker proizvodnja stoji, Soklič kot skrajni rok za pridobitev posojila predlaga 12. marec, ki je sicer tudi skrajni rok za vložitev ugovora proti vodenju postopka prisilne poravnave.

Upniški odbor je vodstvu papirnice naložil, naj izdela ažurirane predračunske izkaze bilance stanja, poslovnega izida in denarnih tokov za obdobje od začetka postopka prisilne poravnave do konca leta 2015, ob tem pa je treba upoštevati nova dejstva, kot so izguba in nova naročila.

Glede na to, da upravi tovarne Radeče Papir, ki sicer ima dovolj naročil, še ni uspelo pridobiti trimilijonskega posojila, ki je nujno za nakup surovin, sta upniški odbor in Soklič ugotovila, da obravnava načrta finančnega prestrukturiranja še ni mogoča.