Družba je Sava predlog vložila skladno z insolvenčnim zakonom. Foto: BoBo
Družba je Sava predlog vložila skladno z insolvenčnim zakonom. Foto: BoBo

Družba je predlog vložila na ljubljansko okrožno sodišče skladno z insolvenčnim zakonom.

Soglasje k začetku postopka so že podali bančni upniki in Družba za upravljanje terjatev bank oziroma t. i. slaba banka, katerih terjatve presegajo zakonsko zahtevanih 30 odstotkov vseh terjatev do Save.

Sava je prek spletne strane Ljubljanske borze sporočila, da od nastopa mandata nove uprave leta 2011 učinkovito izvaja strategijo poslovno-finančnega prestrukturiranja in konsolidacije.

V družbi so sporočili, da je novemu vodstvu z učinkovitejšim modelom upravljanja, z združitvijo družb turistične dejavnosti, z dezinvestiranjem dejavnosti gumarstvo, nepremičnin in nekaterih ostalih naložb, z izboljšanim operativnim poslovanjem in ostalimi aktivnostmi uspelo zagotoviti pogoje za uspešno konsolidacijo strateških naložb in podaljšanje dogovora o prestrukturiranju virov financiranja, sočasno pa poplačati pomemben del finančnih obveznosti.

Sava pričakuje sinergijo in optimizacijo poslovanja
Za postopek preventivnega prestrukturiranja po insolvenčnem zakonu se je Sava s podporo upnikov odločila z namenom enake obravnave vseh upnikov, zaščite njihovih interesov ter premoženja.

V Savi so še prepričani, da je dosežen konsenz podlaga za začetek postopka preventivnega prestrukturiranja, ki bo omogočal nadaljnje korake za poplačilo finančnih terjatev, doseganje sinergijskih učinkov v dejavnosti turizem, optimizacijo poslovanja prenovljene poslovne skupine Sava in obenem preprečil tveganje razprodaje premoženja.