ACH je prek družbe Protej olastninil Herman Rigelnik. Foto: MMC RTV SLO
ACH je prek družbe Protej olastninil Herman Rigelnik. Foto: MMC RTV SLO

"Glavni razlog za sklic skupščine družbe Protej sta domnevno nezakonita razrešitev direktorice družbe ACH Sonje Gole in imenovanje Vere Mihatovič za vršilko dolžnosti. V povezavi s tem želijo družbeniki Proteja na skupščini pridobiti vsa potrebna pojasnila organov družbe ACH in nameravajo zahtevati sklic skupščine družbe ACH," so v sporočilu za javnost navedli v Adrii Mobilu, katere večinski lastnik je Protej.

Družbeniki Proteja so v zahtevi za sklic skupščine Proteja opozorili, da je "negotovost statusa organov upravljanja družbe ACH v času, ko je družba v izjemno občutljivem postopku preventivnega prestrukturiranja, nesprejemljiva". Razmere po njihovem mnenju ogrožajo ugled ACH-ja in drugih družb v skupini, poleg tega lahko negativno vplivajo na postopek preventivnega prestrukturiranja in nadaljnji obstoj ACH-ja.

Goletova ali Mihatovičeva?
Tako si želijo pridobiti informacije in pojasnila glede nedavne seje nadzornikov ACH-ja, na kateri sta dva člana od trenutno tričlanskega nadzornega sveta glasovala za zamenjavo v vrhu ACH-ja - Sonjo Gole, ki vodi Adrio Mobil, je začasno zamenjala Vera Mihatovič. Zahtevajo tudi, da se zagotovi stabilno vodenje družbe z vsemi pooblastili.

Adrio Mobil bi ločili od Proteja
Hkrati predlagajo vzpostavitev takšnega stanja imetništva poslovnih deležev družbe Adria Mobil, kot je bilo pred decembrsko skupščino Proteja. Takrat se je z ACH-ja na Protej prenesel 65,723-odstotni delež Adrie Mobil, so v sporočilu za javnost navedli v Adrii Mobilu.

Da je treba v okviru zakonsko opredeljenih možnosti popraviti decembrsko odločitev za prenos skoraj 66-odstotnega deleža Adrie Mobil z ACH-ja na Protej, meni tudi Mihatovičeva, so v sredo v imenu Mihatovičeve sporočili iz komunikacijske agencije Dialog.

"Ne morem suvereno usmerjati poslovnih funkcij, če na vsakem koraku čutim, da je bila konec lanskega leta storjena napaka, ki obremenjuje vsakodnevno delovanje družbe, poleg tega pa onemogoča vzpostavljanje trdnega zaupanja med vsemi deležniki," je poudarila Mihatovičeva, ki je predlagala sklic nadzornega sveta Proteja, in sicer z osrednjo zahtevo, naj v okviru pravnih pogojev prouči razveljavitve pogodbe o prenosu deleža Adrie Mobil na Protej.

Iz Adrie Mobila so danes sporočili še, da se je v sredo na ustanovni seji sešel tričlanski nadzorni svet Adrie Mobila. Ta je za predsednika izvolil Braneta Kalpiča, njegov namestnik je Janez Kastelec, v nadzornem svetu pa sicer sedi še Borut Razdevšek. Nadzorniki so se seznanili tudi s poslovanjem družbe, ki je, kot pravijo v Adrii Mobilu, "izredno uspešno".