Sava je v državni strategiji upravljanja kapitalskih naložb opredeljena kot pomembna. Foto: BoBo
Sava je v državni strategiji upravljanja kapitalskih naložb opredeljena kot pomembna. Foto: BoBo
DUTB, Tornbjorn Mansson
Razrešeni Torbjörn Mansson je bil mnenja, da reševanje Save ni ekonomsko upravičeno. Foto: BoBo

Zaradi izjemno pomembnega položaja Save v slovenskem gospodarstvu, predvsem zaradi deleža v turizmu, je v državni strategiji upravljanja kapitalskih družb opredeljena kot pomembna. Omenjeno strategijo je Državni zbor (DZ) sprejel julija letos.

V Kapitalski družbi (Kad) so izpostavili, da za Savo kot pomembno naložbo države velja pogoj razpršenosti lastništva: "V zvezi z izvajanjem odloka vodimo aktivnosti z namenom prestrukturiranja družbe in nadaljevanja dejavnosti, kot to izhaja iz strategije".

108 milijonov evrov terjatev
Prenos 108 milijonov terjatev do Save iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na Slovenski državni holding (SDH) in Kad podpira predsednik uprave Save Matej Narat, ki je dejal, da je "logika, ki sledi temu predlogu, tudi logika, ki sledi zakonu o upravljanju državnega premoženja, sprejetem na julijski seji DZ-ja".

Odkup terjatev je dobra naložba za državo, tako Narat, saj se bo po končanem procesu prestrukturiranja Save, pri čemer bo četrtina družbe ostala v državni lasti, ustvarila ogromna dodana vrednost. Terjatve so bile na DUTB prenesene po izredno visokih diskontih in je zato možnost dobička ogromna, poleg tega pa družbe, v katerih ima Sava večinski ali močan vpliv, delujejo iz leta v leto bolje, je prepričan. Med temi družbami najdemo Savo Turizem, Hotele Bernardin in Istrabenz.

.
Sestanek o odkupu

Na slabi banki je v sredo potekal sestanek, na katerem so se predstavniki SDH-ja in Kada pogovarjali o nameravanem odkupu, a vse skupaj po neuradnih informacijah ni prineslo nobenega konkretnega dogovora. SDH in Kad, ki sta interes za nakup že izrazila, zdaj torej lahko pošljeta konkretno ponudbo.

Sestanek je bil pomemben tudi zato, ker je slaba banka glede ohranjanja holdinga Sava kot celote do zdaj zastopala drugačno stališče, kot ga imajo drugi upniki in lastniki Save, saj so prepričani, da obstoj bankrotiranega holdinga ni upravičen. Na to dejstvo je v nedavnem pismu predsedniku vlade opozoril tudi zdaj že razrešeni direktor DUTB-ja Lars Nyberg.

Nedovoljena državna pomoč?
Časopis finance se ob tem sprašuje, ali bi bil lahko nameravani odkup terjatev problematičen z vidika nedovoljene državne pomoči. Neuradno je z več strani slišati, da bi v tem primeru skoraj gotovo govorili o državni pomoči. Spomnimo, da so leta 2008 Elan dokapitalizirali Kad, DSU in Triglav Naložbe, zatem pa je Evropska komisija zahtevala vračilo pomoči.