Umiranje Peka na obroke se je očitno približalo koncu. Foto: MMC RTV SLO
Umiranje Peka na obroke se je očitno približalo koncu. Foto: MMC RTV SLO

Na holdingu (SDH) so pojasnili, da se Peko že dalj časa sooča s poslovnimi težavami, ki zahtevajo celosten pristop lastnikov (država ima prek svojih satelitov v njem več kot 90-odstotni delež, poleg nje pa imata Gorenjska banka in SKB skupaj še dobrih sedem odstotkov) in upnikov (Gorenjska banka, NLB, Družba za upravljanje in svetovanje (DSU), SKB) ter ne zgolj dokapitalizacije.

Kljub prizadevanjem po besedah SDH-ja niso uspeli najti novega lastnika, je pa vodenje jeseni prevzel Matjaž Delopst, ki je predstavil nov poslovni model in načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe, ki je bil konec leta 2015 predstavljen tudi lastnikom in upnikom. Veliko oviro pri prestrukturiranju pa predstavlja pomanjkanje premoženja, ki bi ga lahko zastavili kot zavarovanje za nova posojila, so dodali.

Ker upniki načrta prestrukturiranja niso podprli (ta je predvideval pretvorbo dela njihovih terjatev v kapital in novo posojilo Peku), državna dokapitalizacija ni dovoljena in niti ne bi bila zadostna. Republika Slovenija in DSU sta Peko dokapitalizirali že v letih 2011, 2012 in 2014.

Kaj točno to zdaj pomeni za Peko, ni znano, zelo verjetno pa je, da bo vodstvo sprožilo insolvenčni postopek.