Mercator je v lasti Agrokorja, a ne povsem: petino je zasegel Sberbank, ki si hoče na ta način poplačati Agrokorjeve dolgove. Foto: BoBo
Mercator je v lasti Agrokorja, a ne povsem: petino je zasegel Sberbank, ki si hoče na ta način poplačati Agrokorjeve dolgove. Foto: BoBo

Izklicna cena zanje je postavljena pri 40,58 milijona evrov, je razvidno iz javne objave dražbe. Gre za približno 1,13 milijona navadnih kosovnih delnic družbe Mercatorja, ki jih je banka zaplenila družbi, ki je v 100-odstotni Todorićevi lasti in za katero ne velja hrvaški zakon o postopku izredne uprave. Todorić naj bi te delnice zastavil kot zavarovanje pri najemu posojila pri tej banki, ki jih je zdaj pridobila kot zastavni upnik.

Mercator je v lasti hrvaškega koncerna Agrokor, ki v njem obvladuje 69,57-odstotni delež. Zanj in za te delnice pa velja zakon o postopku izredne uprave, po katerem upniki teh delnic ne morejo zaseči.

Zasežene Mercatorjeve delnice bo Sberbank prodala v eni seriji. Ponudniki na dražbi se morajo med drugim registrirati najpozneje do 6. julija do 14. ure, je še razvidno iz oglasa, objavljenega v Financah.

Na Ljubljanski borzi je Mercatorjeva delnica vredna 35,5 evra, vlagatelji pa v zadnjem času za delnice ne kažejo zanimajo. Zadnji posli z delnicami trgovca na ljubljanskem borznem parketu so se namreč sklepali 15. junija.

Država ne bo kupovala
Država na dražbi ne bo sodelovala, je pojasnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, vendar je dodal, da si Slovenija prizadeva, da se bo zgodba z Mercatorjem pozitivno razpletla.

Zaradi finančnih težav Agrokorja je vlada aprila z željo po zaščiti Mercatorja pred izčrpavanjem pripravila zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo, ki ga je DZ isti mesec potrdil po nujnem postopku.

S koncem maja pa je upravo na podlagi zakona dopolnil Gregor Planteu, ki kot izredni član uprave bedi nad Mercatorjevimi posli z Agrokorjem.