Če je žarnica višje od dveh metrov, bi moral delodajalec prijaviti delavca. Foto: EPA
Če je žarnica višje od dveh metrov, bi moral delodajalec prijaviti delavca. Foto: EPA

Gre za obvezno prijavljanje kratkotrajnih del na višini, ki ga po novem zahteva inšpektorat za delo (IRSD), so sporočili z obrtniške zbornice (OZS). Kot nevarna dela je IRSD opredelil izvajanje del na višini več kot dva metra, pri čemer so bili izpostavljeni krovci, tesarji, kleparji, fasaderji in monterji oken.
"V praksi to pomeni, da morajo obrtniki prijavljati vsa dela na višini več kot dva metra, četudi menjajo zgolj žarnico. OZS meni, da gre še za eno v nizu administrativnih ovir in od Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zahteva takojšnjo odpravo te zahteve," so zapisali.
Ni važno, koliko časa traja
Ob tem dodajajo, da je IRSD sprva k prijavljanju kratkotrajnih del na višini pozival vse, ki opravljajo kratkotrajna dela na višini, ki trajajo več kot en dan. To je inšpektorat pred kratkim dopolnil s pojasnilom, da časovne omejitve ni več, tako da naj bi se po novem prijavljala vsa dela na navedeni višini, tudi tista, ki trajajo samo pet minut.

V OZS-ju hkrati poudarjajo, da je v navedenih dejavnostih izredno veliko dela na črno, teh dejavnosti pa nihče ne nadzira. Prav tako se ne strinjajo z opredelitvijo, da je delo na višini več kot dva metra nevarno delo, temveč menijo, da je osnova za opredelitev takih del v izjavi o varnosti z oceno tveganja.
Zato pristojno ministrstvo prosijo za podrobno zakonsko opredelitev del, pri katerih obstaja večja nevarnost za nezgode in poklicne bolezni, ter imajo pri tem v mislih čim manjšo birokratsko omejitev.