Lani je igralnice obiskalo 5,1 milijona obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
Lani je igralnice obiskalo 5,1 milijona obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
Otrok
Novi zakon bo poskušal mladoletnike zaščititi tudi tako, da bo dostop do spletnih strani z igrami na srečo zanje bolj omejen. Foto: Poiicija
Igre na srečo
Inšpektorji bodo imeli večje pristojnosti pri igrah na srečo. Lahko bodo celo zahtevali odklop elektrike ali vode. Foto: EPA
Evri
Država je od igralniške dejavnosti lani dobila 91 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Igralnica
Igralnice in igralne salone v Sloveniji večinoma obiskujejo tujci. Foto: MMC RTV SLO

Največja skrb pri spremembi zakona se torej namenja mladoletnikom in drugim občutljivim osebam pred posledicami igranja. Tako se uvaja obveznost prirediteljev in koncesionarjev, da udeležence opozorijo na tveganje, posebno na možnost zasvojenosti. Če bo državni zbor zakon sprejel, bo tako igralec, ki ima težave z zasvojenostjo, lahko podal pisno izjavo z zahtevkom, da se jim prepove vstop v igralnico in igralni salon za najmanj šest mesecev.

Večji nadzor medmrežja
V okviru boljše zaščite se podrobneje ureja tudi igranje iger na srečo po spletu. Starost udeleženca bo tako resnično morala biti 18 let, prireditelj pa bo imel možnost prepovedi udeležbe pri igri določenim osebam. Tudi tukaj bo veljala samoprepoved. Na ministrstvu kot težavne navajajo oglase in povezave do spletnih strani z igrami na srečo ter gostinske lokale, ki za zabavo gostov omogočajo igranje iger z vplačilom, a tudi možnostjo izplačila dobitka, čeprav nimajo koncesije.

Ostrejši inšpekcijski nadzor
Da bi se novosti izvajale dosledno, je napovedan tudi ostrejši inšpekcijski nadzor. Inšpektorji bodo ob ugotovitvi, da se dogajajo kršitve, lahko zahtevali prepoved opravljanja dejavnosti, zapečatenje prostorov in opreme, obenem pa bodo lahko celo izdali naloge za prekinitev dobave elektrike, vode, plina ter telekomunikacijskih zvez.

Zakon prinaša še nekaj novosti. Omogočil bo sodelovanje prirediteljev klasičnih iger z drugimi prireditelji (iz drugih držav) in uvedbo novih igralnih naprav ter novega načina prirejanja iger na srečo po medmrežju. Zakon namerava še enakopravno in pregledno urediti napitnine, odpraviti nepotrebne omejitve pri poslovanju prirediteljev (denimo odpravo tega, da ima igralnico ali igralni salon v Sloveniji le nekdo iz Evrope) ter jasneje zapisati nekatere določbe, ki so se ob izvajanju izkazale za nedorečene ali neusklajene.

Pri igrah na srečo ločimo tri kategorije:
- KLASIČNE IGRE NA SREČO: To so številčne loterije in loterije s trenutno znanim dobitkom, razne tombole, športne napovedi in stave ter druge podobne igre. Koncesijo za prirejanje takih iger na srečo imata v Sloveniji Loterija Slovenije (ki prireja osem klasičnih iger) in Športna loterija (ki prireja šest klasičnih iger). Z dovoljenjem ministrstva za finance klasične igre na srečo lahko enkrat letno priredijo tudi društva, nedobičkonosne organizacije in prireditelji športnih tekmovanj.
- POSEBNE IGRE NA SREČO: To so igre, ki jih igrajo igralci proti igralnici ali drug proti drugemu na posebnih igralnih mizah s kroglicami, kockami ali kartami, na igralnih panojih ali igralnih avtomatih. Koncesijo za prirerjanje tovrstnih iger ima šest gospodarskih družb, in sicer za enajst igralnic.
- POSEBNE IGRE NA SREČO ZA IGRANJE V IGRALNIH SALONIH:
Te igre se igrajo le na igralnih avtomatih, za tovrstno dejavnost pa ima koncesijo 34 gospodarskih družb za prav toliko igralnih salonov.

Lani 432 milijonov bruto prihodkov
Igre na srečo vsako leto prinašajo več denarja. Leta 2000 so bruto prihodki znašali 238,2 milijona evrov, leta 2008 pa že 432 milijonov. Največ, kar 51 odstotkov prihodkov, so ustvarile igralnice, igralni saloni so ustvarili 31 odstotkov, klasične igre pa 18. Zgoraj naveden znesek predstavlja 1,25 odstotka slovenskega bruto družbenega prihodka.

Iz prirejanja iger na srečo je bilo lani plačanih 150 milijonov evrov dajatev, od tega je šlo 91 milijonov v državni proračun. V proračune lokalnih skupnosti je šlo 26 milijonov evrov, 23 milijonov so namenili Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, 10 milijonov pa v blagajno fundacije za šport.

KDAJ NASTOPI ODVISNOST?
Po ameriških študijah o odvisnosti od iger na srečo se kot težavne obravnava tiste igralce, ki v igralnice zaidejo vsaj enkrat tedensko, kot patološke igralce pa tiste, ki igrajo večkrat kot dvakrat na teden. V ambulanti v Novi Gorici je v zadnjih letih pomoč poiskalo več kto sto ljudi.

Med najpogostejšimi obiskovalci igralnic in igralnih salonov v Sloveniji, lani so jih našteli 5,1 milijona, so tujci. Igralnice so tujci obiskali kar v 84 odstotkih primerov, igralne salone pa v 60 odstotkih.