Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 47 glasov Ocenite to novico!
NLB
Država za svoj delež po neuradnih informacijah pričakuje najmanj milijardo evrov. Foto: MMC RTV SLO

Država začenja iskati kupce za prodajo največje slovenske banke

Večinski delež nameravajo prodati na borzi več investitorjem
12. marec 2017 ob 19:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija


V ponedeljek se bodo začeli prvi neformalni postopki za prodajo NLB-ja, največje slovenske banke, ki je slovenske davkoplačevalce v zadnjih letih stala več kot dve milijardi evrov.

Predstavniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) in uprave banke bodo od jutri v Veliki Britaniji in ZDA iskali morebitne kupce.

Država ne išče strateškega vlagatelja, temveč namerava večinski delež prodati na borzi več in večjim investitorjem. Predtem pa v državnem holdingu želijo vedeti, koliko je NLB sploh vreden. Oceno bo izdelal PricewaterhouseCoopers za največ 231.000 evrov, pravijo v holdingu.

In če bo cena primerna in interes zadosten, bodo 20. aprila tako imenovani dokončni pogovori s kupci, kjer bo jasno, kdo bo novi kupec. Do 10. maja pa bi NLB že moral imeti nove lastnike. Pa jih bo res dobil?

NLB je namreč treba prodati do konca leta, sicer lahko Evropska komisija začne odprodajati njegove hčerinske družbe. In kolikšen bi bil zaslužek prodaje banke? Knjigovodska vrednost banke je 1,26 milijarde evrov, neuradno želi država iztržiti za skoraj 75-odstotni delež 945 milijonov evrov. Spomnimo, leta 2013 smo v NLB vložili poldrugo milijardo evrov.

VIDEO
Država začenja postopke za prodajo NLB-ja
T. H., Vesna Zadravec/TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
FancyBoy
# 12.03.2017 ob 19:39
Groteskno je vse skupaj....

Najprej parkrat dokapitaliziras za par milijard, pol pa vse skupaj prodas. Bog pomagaj kaksni nesposobni kleptomani nam vodijo drzavo!!!
ATP
# 12.03.2017 ob 19:31
Za nas Slovence,

Bi bilo najceneje, če bi jo pred 25 leti podarili prvi tuji banki, ki se je zanimala.

Tako pa je bila NLB 25 let bankomat za politične elite.
Anar Hija
# 12.03.2017 ob 19:35
PS: Prodajte NLB ko ga boste sami izgradili. Prodajte NLB, ko boste vrnili, kar smo vanj vložili.

#bandavladnalopovska
infostriker
# 12.03.2017 ob 19:34
In kje boste potem denar naprej prali? NLB Ciper?
Anar Hija
# 12.03.2017 ob 19:37
Še tretje: Ker ni več dovoljen referendum glede finančnih odločitev vlade pomeni, ni več demokracije. Ker ni več demokracije, je dovoljeno tudi tisto, kar ni demokratično.

Nasilni upor kot premosorazmerni ukrep zoper prepoved referenduma? Zakaj ne?
uizzi
# 12.03.2017 ob 19:39
želi država iztržiti za skoraj 75 odstotni delež 945 milijonov evrov. Spomnimo, leta 2013 smo v NLB-ju vložili pol drugo milijardo evrov.

Khm...
April1699
# 12.03.2017 ob 19:43
Levica da bo dovolila prodajo - prej bo spet kakšen minister iz SD "postavil tank pred NLB"!
bogam
# 12.03.2017 ob 20:00
Še en polom na vidiku.
Ramus
# 12.03.2017 ob 19:45
NLB politično orodje/vzvod za krajo slovenskega naroda!
dStroj
# 12.03.2017 ob 19:57
Da vidimo kje se bo tokrat zataknilo...
dopisnik
# 12.03.2017 ob 20:01
''Traže kupca a mole boga, da ga ne nadju''. :)
Prismuknjen
# 12.03.2017 ob 19:35
To bo veselo. Kokice v roke in veselo gledanje.
bori
# 12.03.2017 ob 20:41
....ki je slovenske davkoplačevalce v zadnjih letih stala več kot dve milijardi evrov.

1000 evrov na glavo... ceritfikatov so razdelili za približno povprečno ravno toliko...
... torej vse olastninjemo državno premoženje je šlo za injekcijo eni sami banki.
ROP in nateg tisočletja.
FancyBoy
# 12.03.2017 ob 20:11
@cini minis

Obstaja pa še tretja možnost. In to je, da ostane vse tako kot je bilo do zdaj.

Pravkar si napovedal prihodnost Slovenije za naslednjih 20 let.
gre888
# 12.03.2017 ob 20:33
Ker smo že toliko vanjo zmetali nobena cena ni dobra. Ampak, če je ne prodamo bomo čez nekaj let spet dali milijarde vanjo. Je že kdo odgovarjal za izgubo v tem bankomatu posvečenih? Navadni državljani tako nimamo nič od nje, to s družinsko srebrnino nam prodajajo v vseh podjetjih ampak od tega imajo korist samo izbranci.
čik
# 12.03.2017 ob 19:38
jaz dam pet para
M 48
# 13.03.2017 ob 04:30
V tej, z krvjo priborjeni državi, je v teh petindvajsetih letih bilo toliko butalskih odločitev in lopovščine, da je sploh čudno kako je zdržala ta leta in preživela ogromnih 25 let, mislim, da je Karantanija obstajala več let. Hvala vam vsem politikom, ki ste zafurali državico v manj, kot 25 letih in upam, da ste ponosni na svoje dosežke v svojem butalskem življenju.
Lupo
# 12.03.2017 ob 21:39
Ma ne se bat. Lidia je laureata na economia e comercio v Trsti.e!
bori
# 12.03.2017 ob 20:43
Potem naj samo še kupnino porabijo za drugi tir in zadetek bo popoln. katastrofa.
Bivši uporabnik
# 12.03.2017 ob 20:33
Kupec naj vplača 2 milijardi v proračun, pa naj jo vzame potem zastonj...
42adb24
# 12.03.2017 ob 22:08
231k eur za nekaj, kar lahko naredi ena sama oseba precej hitro. S tem drzava sporoca, da je pripravljena placati za priblizno 10 let dela ene osebe po malo manj kot 2k eur bruto mesecno (2k*12*10=240k). Alternativno drzava s tem sporoca, da predstavlja ocena vrednosti banke tako veliko dela, da bi ena oseba, ce bi delala sama, potrebovala za sestevek vrednosti premozenja banke okoli 10 let dela ob placilu ~2k eur mesecno. Ce se komu zdi 2k/mesec premalo za tako visoko-kvalificirano delo, lahko to spremeni v recimo 4k/mesec (5 let) ali ce upostevamo recimo premiersko placo bruto 6k/mesec (Borutovih ~3k neto kolikor je bilo omenjenih pred casom, ce sem prav zasledil) - nekoliko vec kot 3 leta dela. Ce bi hoteli, da to delo nekdo opravi hitreje kot v treh letih, sam, bi torej potrebovali nekoga bolj sposobnega od domnevno najbolj zahtevne in odgovorne funkcije v drzavi, da bi mu oz. ji placali 231k za delo, za katerega sam ocenjujem, da ga lahko ena sama oseba opravi v najvec 3 mesecih in to ni delo za 75k eur/mesec oz. vec kot 12 premierskih plac.

Se dodatno, drzava s tem sporoca, da sploh ne ve (in banka tudi ne), koliko je banka vredna, ve pa, da je v zadnjih dveh letih vanjo vlozila 2 mrd eur. Ce ne ve po tej investiciji potem ni vedela niti pred investicijo, da bi se lahko kompetentno odlocila, ali je omenjena investicija sploh ekonomsko upravicena. In se kot ekstra bonus, drzava s placilom tretji strani sporoca, da v omenjeni banki in drzavni upravi ni niti enega zaposlenega, ki bi znal uporabljati kalkulator in sesteti te stevilke.

Vse to ob naivni predpostavki, da so tako v vladi kot v banki preprosto nesposobni. Sam ne mislim tako, kajti da recimo direktor v banki, zadolzen za risk management, kot kolateralo (zavarovanje) za kredit sprejme inherentno rizicen instrument delnic - in to ne katerihkoli delnic, temvec delnic, ki jih kreditojemalec s kreditom zeli kupiti - to ne more biti znak nevedne nesposobnosti. Kajti ze ce vprasate kateregakoli klosarja, ali bi dovolil nekemu pivskemu kolegu zavarovati kredit s pijaco, ki jo namerava kupiti s kreditom, bi vam verjetno podal najprej zacuden in rahlo uzaljen pogled, ces ali ga smatrate za popolnega bedaka, potem pa, ce bi ga vseeno nekako prepricali, da je to resno vprasanje, verjetno zelo resno in direktno povedal, da pac ne. Kaj sele nek visoko-kvalificiran bancni direktor, zadolzen in profesionalno izobrazen za risk management. Pa dvomim, da bi banka za omenjeni polozaj najela klosarja iz parka, ceprav - objektivno gledano - ce bi ga, verjetno do bancne luknje ne bi prislo. Kajti bancna luknja izhaja ravno iz taksne, domnevno zgresene in nevedne presoje dovolitve zavarovanja kreditov z delnicami prevzetih podjetij, s cemer je banka efektivno ne samo ne zavarovala kreditov, temvec de facto prevzela celoten riziko in de facto financirala prevzeme podjetij ne zase ali za lastnike temvec za tretje, domnevno nepovezane, osebe.

Tako da ne vem katera opcija je hujsa: a) da so v celotni drzavni upravi in najvecji drzavni banki, vkljucno in na celu z vodstvenim kadrom, zaposleni sami nesposobnezi, ali b) da v tem primeru razlaga z nesposobnostjo namesto z zlom oz. zlobo, t.i. Hanlonova britev (Hanlon's razor), ne zdrzi presoje.

A kakorkoli ze, vlada navaja, da je banko pac potrebno prodati zaradi danih zavez oz. obljub, ceprav tega nikakor bodisi ne more bodisi noce podpreti s kaksnim pravno-zavezujocim dokumentom. Glede na to, da se v trznem gospodarstvu oz. kapitalizmu, to je trenutno prevladujoci veri, prodajalec naceloma sam odloca za prodajno ceno in je potem na morebitnih kupcih, da se bodisi odlocijo za nakup ali pa ne, pac po in-market-we-trust principu, bi pricakoval, da bo prodajna cena najmanj sestevek ocenjene vrednosti plus sestevek vseh dokapitalizacij. Pa naj se potem kupci odlocijo, ali bodo kupili ali ne. Prodajalec je s tem izpolnil prej omenjene domnevne zaveze oz. obljube, ce pa kupci nocejo kupiti, ker da je cena previsoka, je pa to problem kupcev. Ce pa kdo misli oz. smatra, da prodajalec ne sme sam dolocati cene, pa s tem implicitno pravi, da ceno doloca kupec, torej kakrsnokoli ceno. Ta naj mi sporoci podatke o sebi in svojem premozenju, da mu po ceni, ki jo bom sam dolocil, odkupim celotno premozenje.

Tako da ce drzava hoce obdrzati to banko, jo vsekakor lahko, brez problema, ne glede na domnevne zaveze in obljube. Ali pa bo, ce so kupci res pripravljeni placati kakrsnokoli ceno, vsaj dobila obilno kupnino, s katero bo vsaj zadovoljila domnevne lastnike, to je drzavljane.
tone7
# 12.03.2017 ob 20:46
Naj še kdo reče, da naši politiki niso dobro plačani. Pokradli so milijarde iz NLB in vse to je moral narod pokriti in sedaj jo ti politični polovi prodajajo. Zanimivo, da se temu reče demokracija. Ubogi slovenski narod, ki je dobil na grbo največje zlo, kar ga je v njegovi zgodovini doletelo....svoje politike
Krimsky
# 12.03.2017 ob 20:42
Nekoč bomo v šolah poučevali predmet Denar, da se bo deca poučila o tej najpomembnejši stvari v življenju.
~
A ... to še ne bo jutri ... in tudi pojutrišnjem še ne ...
Kajti, če bi ljudje razumeli kako deluje denar, bi – kot je dejal tisti lord – prišlo do revolucije še pred jutranjo zarjo ...
bori
# 12.03.2017 ob 20:35
jure-kacicnik
op.: vlada želi odstopiti, to bo pa to, kar se bo zgodilo, če se bo ta nebuloza nadaljevala, ... janša je šel sam, tile pa bodo vrejtno potrebovali palico, da jih požene

Janša je šel sam... in kaj še.. kdaj?
Vse bi morali nagnati. Vse.
windmaster
# 13.03.2017 ob 04:15
Po 25 letih bi bil res že skrajni čas odstavit naše politike od zizike....
softundsicher
# 12.03.2017 ob 20:40
PricewaterhouseCoopers? A niso to tisti, ki so na oskarjih zamenjali kuverte? No, saj v Sloveniji že imamo izkušnje z disketami, ki spreminjajo barve.
Trubadur
# 13.03.2017 ob 08:50
Od prodaje banke dobi vsak Slovenec 1000€ vrnjeno + obresti
(2miljardi € / 2 miliona Slovencev = 1000 € na vsakega)

meni taista banka enako zaračunava kredit
ajvard
# 12.03.2017 ob 23:49
skratka, ključna bančna inštitucija v kasti Slovenije je vredna manj kot nek Talking Tome.
Mindmaster
# 12.03.2017 ob 21:32
Knjigovodska vrednost banke je 1,26 milijarde evrov, neuradno želi država iztržiti za skoraj 75-odstotni delež 945 milijonov evrov.

Hahaha, skoraj sem s stola padel. Za banko, za katero v mednarodnih financnih krogih vsi vedo, da je bankomat slovenske tranzicijske levice, za banko, v kateri nihce ne bo smel imeti vec kot 25%, kolikor bo ostalo drzavnega deleza, bi radi milijardo evrov? Ti so usekani do daske.

Tale banka na trgu v taksni obliki prodaje ni vredna vec kot pol milijarde. Ce bo do 10. maja banka prodana za vec kot taksen znesek, nikoli vec ne napisem enega komentarja na tem portalu.
celtic1888
# 12.03.2017 ob 20:56
Prepozno.
Follow Me
# 12.03.2017 ob 19:46
Za to ste se borili :)
galoper
# 13.03.2017 ob 07:38
Zaupanje v banko ja padlo - enako v njenega gospodarja
slofbi111
# 13.03.2017 ob 06:47
Razumem, da bo elita na slabšem. Ampak kako točno bomo na slabšem navadni državljani?
Guliarth
# 13.03.2017 ob 06:23
A je to državno pranje, vložili 2 milijardi, prodaja za 1.
sLoVaN
# 12.03.2017 ob 22:26
Spet ena drama z nesrečnim koncem.

Sloveceljsko pač.

Najaje bi videl, da je jutri že vse končano(prodano) in znan x-miljardni popušek...
Ker vse vmes bo prodajanje megle in farsa za nas davkoplačevalce.
AKQJ10
# 12.03.2017 ob 21:47
Upam, da ne bodo vprašali za nasvete dr.Mencigerja in ostale marksistične ekonomiste. Ta je pred leti in najbrž bi še danes take ven metal, da se bog usmili.
rođe
# 12.03.2017 ob 20:36
zakaj mujo ne proda jugota. ker so mu servisi že toliko denarja požrli da je avto vreden 2x več.
komsomolec
# 12.03.2017 ob 20:08
Klasika. Po korupciji - prostitucija!
Cini Minis
# 12.03.2017 ob 20:05
Mi državljani imamo dve možnosti:
1. Prodati čisto VSA državna podjetja tujcem
2. gremo na ulice in lastno ročno zapremo VSE politike in tajkune
Obstaja pa še tretja možnost. In to je, da ostane vse tako kot je bilo do zdaj.
Elviraldo
# 12.03.2017 ob 19:55
NLB dokapitulira -->> NNLB
tone7
# 13.03.2017 ob 08:25
Razprodaja se politični bankomat, gotovo je že prazen. Dobro so kradli naši vrli "pošteni" politiki
misterij1234
# 13.03.2017 ob 03:39
In tako je propadla še ena banka.Pravljice s srečnim koncem je konec.Okultiski Ermanovi so v Bruslju odrekli njeni želji,da se banka ne bi prodajala še eno leto,da bi se rdeča klientela še mastila z dokapitaliziranim denarjem davkoplačevalcev.Na koncu je pa resnica ta,da se nam smejijo v nekdanjih republikah,ker so jim ostala pokradena sredstva,ki jih naši nesposoneži s Cerarjem na čelu niso niti poiskušali dobiti nazaj.Za bančno luknjo pokradene NLB pa ne bo nihče več odgovarjal.SDH z Lidio Glavina na čelu,katero je katapultirala rdeča naveza pa ji je sedaj zaupana prodaja našega nasilno vloženega denarja.Na pomolu je katapultirana nova afera.
3010eur
# 12.03.2017 ob 22:59
Super so to nardil. Čakali do zadnjega, ker je mini SFRJ vlada ( beri: vlada iz pozadine) mislila, da bo lahko prepričala par gospodov iz EU, da še nekaj le počakajo, da še spravijo nekaj žlaht h kruhu, pa se je zataknilo. Gospodje so rekli nein, in zdaj bomo prodali pod ceno.

Čestitke našim vrlim vnukom in stricem za še en velik doprinos k gospodarskemu napredku Slovenije!

Ampak glede na vse storjeno, je vseeno če še plačamo 1M eurov da jo vzamejo, samo da ni več bankomat kvazi elite, ki je še včeraj jedla z rokami. Napredek bo bliskovit.
SKing
# 12.03.2017 ob 20:01
Igor B. bi kupil NLB z enotedenskimi obrestmi svojega kapitala! Ampak to je njemu premajhna firma, se mu ne splača s tem ukvarjati. On bo raje kupil Microsoft!
Skippy
# 13.03.2017 ob 09:16
Ta novica spada v rubriko črna kronika, ker banka je sanirana in jo hočejo prodati,

Banka ni sanirana. Lastnik in zaposleni, ki so krivi za težave, so še vedno isti. Ko je neznan lastnik, kot je v primeru državnega lastništva, seveda ni nikoli za nič odgovoren, povrhu vsega pa se z denarjem upravlja po politično.

Državne banke ne rabimo. Sploh ne vem, zakaj bi jo?
Katalena
# 13.03.2017 ob 08:47
Hahah... kaj ste zagnali to imate...lahk se edino polulam gor na nase banke...
slofbi111
# 13.03.2017 ob 08:09
A mi zna kdo razložit kaj takega je za NLB naredil Drago Kos, da je v dobrem letu zaslužil skoraj milijon?
AM
# 13.03.2017 ob 07:52
Sicer pa...Po mojem mnenju bi jo morali prodat že pred leti Belgijski banki, če preden smo vanjo zmetali milijarde !
Mauquin
# 12.03.2017 ob 23:24
In kdo bo odgovarjal za minus
@twwwter
# 12.03.2017 ob 22:22
EU naj bi v imenu države odprodajala premoženje NLB?
Kdo si je pa izmislil tako nebulozo? Po kakšnih standardi pa bi lahko bila taka prodaja legalno početje?
Kazalo