Furs je največ kršitev zaznal v dejavnosti promet in skladiščenje, gostinstvo in gradbeništvo. Foto: BoBo
Furs je največ kršitev zaznal v dejavnosti promet in skladiščenje, gostinstvo in gradbeništvo. Foto: BoBo

V tem času so opravili 11.385 postopkov nadzora tega področja, kršitve pa ugotovili v 13 odstotkih primerov.

V 1437 zaznanih kršitvah jih je Finančna uprava RS (Furs) največ - 24 odstotkov - odkrila pri nedovoljenem oglaševanju, 14 odstotkov pri delu na črno in 11 odstotkov pri zaposlovanju na črno. Med drugim je izdala 235 odločb o prepovedi opravljanja dela in zaposlovanja na črno.

Furs, ki je od sredine lanskega avgusta pristojen za nadzor, vodenje in odločanje v prekrškovnem postopku na področju dela na črno, je največ kršitev zaznal v dejavnosti promet in skladiščenje, gostinstvo in gradbeništvo. Nadzoroval je tudi cvetličarstvo in vrtnarstvo, vulkanizerje, trgovino, vzdrževanje in popravilo motornih vozil, pekarstvo ter kmetijsko in predelovalno dejavnost.

Negativne posledice za državno blagajno
"Pri kršitvah zaposlovanja na črno odkrivamo številne delodajalce, ki jih obravnavamo pri kršitvah področja plačevanja davkov in prispevkov od zaposlitev, kot nepredlagatelje davčnih obračunov in neplačnike obveznosti na področju prispevkov za socialno varnost," so navedli. Med kršitvami so tako tudi tiste, ko delodajalec z delavcem ni sklenil pogodbe o zaposlitvi oz. ga ni prijavil v obvezna socialna zavarovanja.

Ker imata delo in zaposlovanje na črno negativne posledice tudi za državno blagajno in razdeljevanje socialnih transferjev, Furs poziva k prijavi suma kršitev predpisov na njihove naslove in brezplačni anonimni telefon, objavljene na njihovi spletni strani.