Durs je z izidi poostrenega nadzora zadovoljen. Foto: BoBo
Durs je z izidi poostrenega nadzora zadovoljen. Foto: BoBo

Pri nadzornih dejavnostih je davčna inšpekcija v prvem polletju na vseh področjih ugotovila za nekaj manj kot 52 milijonov evrov dodatnih obveznosti, so sporočili z Dursa. V prvih šestih mesecih so izvedli 3.967 nadzorov, skoraj polovica pa jih je bila opravljena v boju proti sivi ekonomiji.
Izkupiček teh nadzorov pa je presegel milijon evrov, so povedali na Dursu. Velik poudarek inšpektorji Dursa dajejo nadzoru poslovanja z gotovino oz. naknadnega spreminjanja podatkov o prometu. Tako že od lanskega julija prikrito fotografirajo račune.

Od 1. julija lani do danes so ugotovili že 75 primerov tovrstnih kršitev, od tega 30 pri pravnih in 45 pri fizičnih osebah z dejavnostjo. Kršilci predvsem ne zagotavljajo elektronskih baz podatkov za namene nadzora. Globe za tovrstne kršitve so se z zadnjimi zakonskimi spremembami bistveno zvišale in se za pravne osebe začnejo pri 50.000 evrih in za fizične osebe pri 20.000 evrih.

Prav tako je Durs v prvih šestih mesecih letos odredil 34 začasnih prepovedi opravljanja dejavnosti. S tem pooblastilom lahko davčni inšpektor opravljanje dejavnost prepove za do tri dni. A na Dursu jih veseli predvsem dejstvo, da so vse te dejavnosti in okrepljena kampanja ozaveščanja o negativnih posledicah sive ekonomije privedle do povečanega obsega prostovoljnega plačevanja davkov.
Prvi učinki že lani
Učinki povečanega nadzora so se pri zavezancih za DDV pokazali že lani v drugi polovici leta.
Gostinci so tako v drugi polovici 2013 v proračun nakazali 28 odstotkov več DDV-ja kot v istem obdobju 2012, lastniki slaščičarn in kavarn celo za 55,5 odstotka več in v pekovski dejavnosti za 37,8 odstotka več. Po okrepljenih obiskih pri vulkanizerjih so ti v zadnjem četrtletju lani glede na zadnje trimesečje 2012 obračunali 26 odstotkov več DDV-ja.

To se nadaljuje tudi letos, saj je bilo v 24 dejavnostih plačanega 31,5 odstotka več neto DDV-ja, se pravi brez upoštevanja dvignjenih stopenj, kot v prvem polletju 2013. Tudi pri podjetjih in samostojnih podjetnikih je več prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti.
Tako je bilo pobranega 19,3 odstotka več davka od dohodka pravnih oseb v 28 proučevanih dejavnostih, pri dohodnini in dohodnini iz dejavnosti pa je analiza zavezancev pokazala, da se je obračunani davek v 34 proučevanih dejavnostih povečal za 41,6 odstotka.