Eden izmed razlogov za internacionalizacijo turizma je tudi stik z novimi znanji. Foto: BoBo
Eden izmed razlogov za internacionalizacijo turizma je tudi stik z novimi znanji. Foto: BoBo
Kaj je DUTB pognalo v hotelirski posel?
DUTB še po preostanek delnic Save Turizma

Počivalšek je za Televizijo Slovenija pojasnil, da je slovenski turizem v večji meri, vsaj na področju rasti in razvoja, odvisen od tujih turistov, in če hočemo privabiti več kot 65 odstotkov tujih turistov, bi bilo dobro, da privabimo še kakega tujega lastnika. Drugi razlog za internacionalizacijo pa je po njegovem mnenju stik z novimi znanji.

Dejal je, da je ta poteza DUTB-ja šele prvi korak v finančnem prestrukturiranju. Potrebna sta še dva, in sicer poslovno prestrukturiranje, ki mora zajeti stroškovni pristop, nadgradnjo prodajne in promocijske politike ter nov investicijski ciklus. Tretji korak pa je prodaja oz. privatizacija. Kot je še napovedal minister, bodo DUTB ocenjevali po drugem in tretjem koraku.

Jamnik: Banke v preteklosti načeloma niso najbolje upravljale hotelov
Predsednik združenja hotelirjev Gregor Jamnik pa je za Televizijo Slovenija pojasnil, da jih skrbi predvsem to, da je lastnica banka, saj banke v Sloveniji v preteklosti načeloma niso najbolje upravljale hotelov. "Prav tako nas skrbi kratkoročnost lastništva, ki so jo napovedali, torej največ od tri do pet let, in to, kakšna bo njihova strategija razvoja in upravljanja teh hotelov ter na kakšen način jih bodo prodali in komu," je še dejal.

DUTB je sicer s pretvorbo terjatev v kapital prevzel upravljanje hotelov družb, da bi izboljšal poslovanje in s tem vrednost premoženja. Lastništvo naj ne bi bilo dolgoročno. Največji delež predstavljajo sredstva družbe Sava Turizem, njeno krovno družbo Sava pa verjetno čaka prisilna poravnava. V vseh vpletenih družbah so nad ravnanjem DUTB-ja ogorčeni.

Mansson napoveduje povečanje vrednosti sredstev
Kot je v petek povedal glavni izvršni direktor DUTB-ja Torbjörn Mansson, je DUTB lastniško ali prek zavarovanj terjatev izpostavljen do okoli 30 odstotkov hotelskih zmogljivosti v Sloveniji. Poslovanje tega dela je slabo, zato ga je nujno izboljšati, je poudaril. DUTB načrtuje, da bo zagotovil 60-odstotno povečanje vrednosti sredstev.

Kaj je DUTB pognalo v hotelirski posel?
DUTB še po preostanek delnic Save Turizma