Rigelnik je največji lastnik družbe Protej, ki obvladuje ACH. Foto: BoBo
Rigelnik je največji lastnik družbe Protej, ki obvladuje ACH. Foto: BoBo


"Izvedba sporazuma je zavarovana s premoženjem Adrie Mobil, kar pomeni, da ni več tveganja za prenos ali odtujitev premoženja v korist tretjih," so poudarili v ACH-ju.

Sporazum po navedbah ACH-ja zagotavlja njihovo solventnost in potrjuje, "da imata družbi zadosti premoženja za poplačilo svojih obveznosti do upnikov". Protej, ki je v lasti menedžerjev ACH-ja, je sicer največji lastnik krovne družbe. Največji lastnik Proteja je s 14,76-odstotnim deležem Herman Rigelnik. Poleg njega imajo lastništvo v Proteju še Vera Mihatovič (10,21 odstotka), Sonja Gole (9,39), Branko Šibakovski (7,29), Bojan Peljhan (5,08), Damijan Vuk (4,01), Marko Kryžanowski (3,1) in drugi, ki imajo skupaj še 46,16 odstotka lastništva.

DUTB je sicer zaradi zavarovanja 62,5 milijona evrov posojil, ki sta jih nanj prenesla NLB in NKBM, ta teden vpisal zastavno pravico na okoli 66-odstotnem deležu družbe Adria Mobil, ki je v lasti družbe Protej, in na 21-odstotnem deležu Adrie Mobil v lasti ACH-ja. Že prejšnji teden je na celotnih približno 87 odstotkih zastavno pravico vpisala banka Unicredit. V ACH-ju zdaj pričakujejo, da bodo v najkrajšem roku moratorij podpisale vse banke upnice z namenom sklenitve dogovora o reprogramu.

Izžemajo krovno družbo in Adrio Mobil
Časnik Finance je sicer konec preteklega leta v nizu člankov opozoril na nevarnost izčrpavanja krovne družbe holdinga ACH in njegovih hčerinskih družb, zlasti Adrie Mobila, ter izigravanje bank upnic. Menedžerji ACH-ja so se namreč konec lanskega decembra, čeprav so nadzorniki in upniki zahtevali drugače, odločili za izplačilo celotnega bilančnega dobička krovne družbe ACH-ja v višini skoraj 21,7 milijona evrov, pred tem pa so na skupščini Adrie Mobila izglasovali še, da se izplača 27 milijonov evrov neizplačanih dobičkov družbe. ACH sicer samo bankam upnicam dolguje več kot 100 milijonov evrov.
Zaradi omenjenih potez je nadzorni svet ACH-ja zapustilo več njegovih članov. Nazadnje sta odstopili predstavnici zaposlenih Majda Rubido in Vlasta Grjol. Že jeseni sta odstopili Cvetana Rijavec in Olga Jakhel, konec lanskega leta pa še Dean Mikolič in Joško Vučemilo. Nadzornika tako ostajata le še Andrej Prebil in Bojan Peljhan, še piše časopis.