DUTB je polletje končal globoko v izgubi. Foto: BoBo
DUTB je polletje končal globoko v izgubi. Foto: BoBo

Kot je družba (DUTB) sporočila pred 10 dnevi, je iz upravljanja sredstev vseeno ustvarila 173,2 milijona evrov. Tako so že v polletju izpolnili zakonsko zahtevo o prodaji vsaj 10 odstotkov sredstev, so iz DUTB-ja sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze. Največji prilivi so bili ustvarjeni z aprilsko prodajo svežnja terjatev do ACH-ja, Polzele, Elana in Adrie Airways.

Lastniški kapital se je v prvi polovici leta znižal za 40,5 milijona evrov, na 134,6 milijona evrov. Zahtevane osemodstotne letne donosnosti na kapital tako seveda niso dosegli.

Ocene poštene vrednosti prenizke, pravi DUTB
Med razlogi za izgubo in znižanje kapitala v DUTB-ju navajajo, da se ocena poštene vrednosti sredstev v upravljanju niti ni povečala, kaj šele, da bi se povečala v tej meri, da bi tako lahko pokrila vse stroške financiranja iz dolga, ki so v prvem polletju znašali 34,6 milijona evrov, in operativne stroške 6,3 milijona evrov.

Da bi lahko dosegli letno osemodstotno donosnost na kapital, bi morale ocene poštene vrednosti sredstev v prvem polletju, skupaj s prejetimi 173,2 milijona evrov od upravljanja sredstev, narasti za 2,4 odstotka glede na ocene s konca leta 2014, a so se celo znižale za 0,2 odstotka.

V prestrukturiranju še vedno isto število podjetij
DUTB je sicer ob koncu polletja upravljal 1,35 milijarde evrov premoženja, njegovo veliko večino so v polletju predstavljale terjatve in obveznice.

V prestrukturiranju so imeli 79 dolžnikov, kar je isto število podjetij kot ob koncu leta 2014. Do teh podjetij pa je družba imela 803,1 milijona evrov bruto terjatev, katerih ocenjena poštena vrednost je znašala le 486,7 milijona evrov. Prek stečajev je terjatve unovčevala pri 484 dolžnikih oziroma 12 dolžnikih manj kot konec leta 2014.

Kljub slabemu rezultatu pa so od konca 2013 vrednost lastniškega kapitala povečali za 41 odstotkov glede na pošteno vrednost lastniškega kapitala po prevzemu terjatev, so še poudarili v DUTB-ju.