Spor se vrti okoli načina izvedbe prisilne poravnave. Foto: BoBo
Spor se vrti okoli načina izvedbe prisilne poravnave. Foto: BoBo

Tako imajo zdaj vsi upniki predlagatelji status predlagatelja prisilne poravnave in kot taki lahko opravljajo vsa dejanja v postopku prisilne poravnave, vključno s predložitvijo predloga načrta finančnega prestrukturiranja, so izpostavili v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB).
Prvostopenjsko sodišče po njihovem mnenju ni upoštevalo navodil drugostopenjskega sodišča, da je mandat vodenja prisilne poravnave dolžno poveriti tistemu upniku, ki jo je sposoben izvesti. "Glede na to, da ima DUTB do Save za okoli 123 milijonov evrov terjatev, brez podpore DUTB-ja ne more biti potrjen noben načrt finančnega prestrukturiranja," so opozorili v DUTB-ju.

Menjavanje položajev med Savo in banko
Po njihovem mnenju je sodišče prezrlo tudi element osebne povezanosti med družbo in banko, na kar je v odločbi o začetku postopka odvzema kvalificiranega deleža Savi v Gorenjski banki opozoril bančni regulator. "Osebe, ki zasedajo vodilna mesta v Gorenjski banki, so nekdanji zaposleni v Savi in obratno. Nekateri vodilni v Savi in banki so tudi sodelavci predsednika uprave Save Mateja Narata še iz časa njegovega mandata kot člana uprave v NLB-ju," so navedli.

Okrožno sodišče je postopek prisilne poravnave Save drugič začelo sredi septembra. To se je zgodilo po tem, ko je višje sodišče konec julija pritrdilo skupini Savinih upnikov s prvopodpisano Gorenjsko banko, da okrožno sodišče ne bi smelo postopka združiti s tistim, ki ga je nekaj dni pozneje predlagal DUTB, tej pa je pritrdilo, da vodilna vloga banke v postopku ni primerna, ker je s Savo povezana oseba.

DUTB največji upnik
Sava ima do skupine upnikov 20,64 odstotka finančnih obveznosti, od tega na Gorenjsko banko odpade 11,52 odstotka, na druge pa od 0,06 do 2,70 odstotka. Do DUTB-ja pa te znašajo 46,20 odstotka. Okrožno sodišče je v ponovni presoji ugotovilo, da sta predlog za prisilno poravnavo upravičeno lahko podali obe strani. Očitek DUTB-ja o povezavi med banko in Savo pa je zavrnilo oz. je po kriterijih na podlagi zakonov, ki jih je presojalo, ugotovilo, da nista povezani osebi.

Razplet zgodbe je pomemben v sporu, ki ga imata Sava in DUTB od maja glede lastništva v družbi Sava Turizem. Takrat je DUTB ocenil, da Sava ne bo mogla uresničiti načrta prestrukturiranja, in je poskušal zaseči delnice Save Turizma in prevzeti turistični del skupine Sava. Po posredovanju sodišča ji to ni uspelo, a tudi spor o tem se nadaljuje.