Nadzorni svet SDH-ja po številnih peripetijah le deluje v polni sestavi. Foto: BoBo
Nadzorni svet SDH-ja po številnih peripetijah le deluje v polni sestavi. Foto: BoBo

V nadzornem svetu so predsednik Damjan Belič in člani Duško Kos, Barbara Smolnikar in Kržan. Zadnjega je na Beličev predlog pred odločanjem o prodaji NLB-ja imenovalo sodišče, ker se Smolnikarjeva kot predsednica uprave NLB Vita zaradi potencialnega konflikta interesov izloča iz odločanja o NLB-ju.

Kržan je direktor podjetja Aluplus, Bertoncelj pa je profesor na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. V nadzornem svetu holdinga (SDH) sta se dve mesti sprostili, ko je decembra lani umrl član Drago Ferfolja, članica Lidia Glavina pa je prevzela mesto predsednice uprave SDH-ja.
Dobila podporo koalicije
Nova kandidata sta se predstavila poslanskim skupinam in v koalicijskih strankah SMC, DeSUS in SD so jima napovedali podporo, saj so njuni predstavitvi ocenili za kakovostni. V SDS-u jima podpore niso napovedali, ker jih moti, da se je Kržan potegoval za mesto direktorja UKCL-ja, Bertoncelj pa za mesto viceguvernerja Banke Slovenije. Skrbi jih, da je koalicija izčrpala nabor mogočih kandidatov za pomembne položaje v državi, saj predlaga vedno iste kandidate.

V ZL-ju se z njima niso sešli, saj so ocenili, da sta kot predstavnika neke neoliberalne poti, ki drugače gledata na državno premoženje kot oni, neprimerna. V NSi-ju in nepovezani poslanci se niso posebej opredeljevali, saj so menili, da mora odgovornost, ali sta primerna za imenovanje ali ne, prevzeti vlada.