Gospodarstvo
(9)
Frankfurt
ECB bo zgornjo mesečno mejo za nakup obveznic najprej znižala s 30 na 15 milijard evrov, do konca septembra pa namerava program ukiniti. Foto: Reuters
Mario Draghi
Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi. Foto: EPA

Dodaj v

ECB postopoma ukinja program kupovanja obveznic

Obresti ostajajo na rekordno nizkih ravneh
14. junij 2018 ob 15:10
Riga - MMC RTV SLO, STA

Svet Evropske centralne banke (ECB) začenja ugašati programa kupovanja obveznic, katerega namen je povečevanje količine denarja v obtoku.

Na zasedanju v Rigi je ECB izrazil pričakovanje, da bo s koncem septembra zmanjšal zgornjo mejo mesečnih nakupov v okviru programa odkupovanja obveznic s 30 na 15 milijard evrov, s koncem leta pa bo novih nakupov v okviru programa, namenjenega povečevanju količine denarja v obtoku, konec.

Svet ECB-ja je tako izpolnil pričakovanja trgov in nakazal postopen umik iz programa t. i. kvantitativnega sproščanja, ki ga je zagnal leta 2015.

Program, ki ga izvajajo centralne banke evrskega območja, se je sprva začel z mesečnimi odkupi v višini 60 milijard evrov, marca 2016 se je nato zgornja meja mesečnih nakupov zvišala na 80 milijard evrov, aprila 2017 se je spet spustila na 60 milijard, z letošnjim letom pa upadla na 30 milijard evrov. Svet ECB-ja je program vmes tudi večkrat podaljšal.

Osrednji organ denarne politike na evrskem območju se je na zasedanju odločil, da do konca septembra zgornja meja mesečnih nakupov ostane na ravni 30 milijard evrov, za naprej pa je izrazil pričakovanje, da se bo za obdobje do konca decembra meja zmanjšala na 15 milijard evrov, s koncem leta pa naj bi centralne banke prenehale kupovati v okviru programa.

ECB je izrazil tudi namero po ohranitvi prakse, ko centralne banke evrskega sistema prejeta sredstva od zapadlih glavnic na podlagi imetništva vrednostnih papirjev iz programa reinvestirajo v nove nakupe, in to toliko časa, kolikor je treba za ohranjanje ustrezne likvidnosti v bančnem sistemu in izdatne monetarne stimulacije.

Obrestne mere vsaj za eno leto ostajajo enake
Obrestne mere v območju z evrom tudi po današnjem zasedanju ostajajo na zgodovinsko nizkih ravneh. Ključna obrestna mera ostaja pri nič odstotkih, obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank znaša -0,40 odstotka, obrestna mera za mejno posojanje pa 0,25 odstotka.

Je pa svet ECB-ja tokrat prvič jasno izrazil pričakovanje, da naj bi obresti na trenutnih ravneh ostale vsaj do poletja prihodnje leto oz. tako dolgo, dokler ne bo svet zaznal, da je gibanje inflacije skladno s trenutnimi pričakovanji njene vzdržne krepitve.

Svet ECB-ja je prepričan, da današnje odločitve zagotavljajo zadostno raven ekspanzivne denarne politike, ki bo zagotovila, da se raven letne inflacije postopno in vzdržno približa srednjeročnemu cilju, ki je malenkost pod dvema odstotkoma.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
K_ris
# 14.06.2018 ob 16:57
Jaz napovedujem, da bodo obrestne mere v evroobmočju še dolgo zelo nizke. Pa ne zato, ker bi ECB skrbela za male kreditojemalce, kot sem jaz, pač pa zato, ker si veliko držav še vedno ne more privoščiti dražjega javnega dolga.
Roky89
# 14.06.2018 ob 16:53
@kotzi
Če nimaš pojma o monetarni ekonomiji si lahko to misliš. Počilo bi BREZ tega "poceni" denarja. Tako pa so preprečili še hujšo in dalnosežno krizo. Nisem pa trdil, da so same države članice kaj dosti postorile. Kljub vsemu so to stvari, ki so v njihovi pristojnosti in ne ECB-ja. Slednji je pod taktirko Draghija naredil kaj lahko.

Mi pa je zanimivo kako se eni bunite glede evra in kako je brezvezen, ker države ne morejo devalvirati valute z vceplanjem dodatnega denarja v obtok,a se bunite, ko počne ECB neki kar je 10krat bolj učinkovito. To kaže na vaše nerazumevanje materije in da se bunite iz čistega dolgega časa. :)
kotzi
# 14.06.2018 ob 22:57
torej smo naredili kaksno reformo....casa je bilo dovolj..smo..jj...cerar...alenka
Springbok
# 14.06.2018 ob 20:49
ECB s prenehanjem kupovanja obveznic (quantitative easing - QE) v prvem koraku podraži zadolževanje držav. Ta ukrep je asimetričen, saj bolj prizadane npr. bolj zadolženo Italijo kot manj zadolženo Nemčijo. Zato bi se morala Slovenija v drugi polovici leta 2018 čimbolj razdolžiti. Tudi če se zato uporabi kupnina, prejeta od NLB (in drugiih frim, ki jih je potrebno prodati), V prvem koraku bodo obresti za gospodinjstva in podjetja ostala enaka. Zvišanje sledi šele v drugem koraku. Bo pa ukrep na srednji rok razveselil varčevalce in zasebne pokojninske sklade, ki bodo lahko končno zopet dobičkonosono nalagali v državne papirje.
babooon
# 15.06.2018 ob 07:10
"kvantitativno sproščanje" .. tiskanje denarja
swaho
# 14.06.2018 ob 23:21
kot sem že večkrat napisal .. ljudje..
kolikor vam ostaja prihrankov (tudi če je to 20 eur) jih mesečno investirajte v zlato, srebro, bitcoin ...
pa nič gledat cene, samo mesečno dokupovat ... in za penzijo vam ali pa otrokom ne bo treba skrbet .... drugače boste skoz tarča politikov in bankirjev ...
Roky89
# 14.06.2018 ob 16:28
To je bil zelo uspešen program. Draghi je s svojo politiko lastnoročno razbremenil ogromno vlad držav članic in jim omogočil normalno delovanje, brez strahu za deflacijska tveganja. Upam, da so ta čas pametno izkoristile in poskrbele za potrebne reforme.
kotzi
# 14.06.2018 ob 16:06
Skratka...
EU se bo v zid (naslednjo krizo) zaletela brez da bi zavirala, z odpetim varsnostnim pasom in brez zračnih blazin....norrrro....se kr pocen denar...se kar...ko bo enkrat vse poclo...bo hudic....
kotzi
# 14.06.2018 ob 16:31
roky 89...misls da so ga...haha...noben ga ni...poceni denar...kake reforme...zapravljajmo..pa je...
Kazalo