EIB je preložil odločitev glede kreditiranja projekta TEŠ 6. Foto: BoBo
EIB je preložil odločitev glede kreditiranja projekta TEŠ 6. Foto: BoBo

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) so potrdili, da EIB odlaša z odločitvijo. V Šoštanju pa kljub temu pričakujejo, da bodo sredstva prejeli do konca meseca. Dela na gradbišču pa naj bi medtem nemoteno potekala.

O vlogi Termoelektrarne Šoštanj (Teš) za posojilo je sicer svet direktorjev EIB-ja odločal v sredo. Po poročanju Žurnala naj bi jo nameravali sprva zavrniti, a so po posredovanju podpredsednika EIB-ja Antona Ropa odločanje preložili na eno od prihodnjih sej.

V EIB-ju sicer ne razkrivajo vzrokov za preložitev odločanja o vlogi TEŠ 6 za črpanje 440-milijonskega posojila. V EIB-ju pa nameravajo izvesti dodaten skrbni pregled in razjasniti vprašanja, ki so se pojavila v zvezi s tem projektom. Za kakšna vprašanja gre, niso razkrili.

Zaplet povzročila menjava direktorja?
Po poročanju časnika Delo pa se v krogih blizu Teša bojijo, da je dvome EIB-ja povzročila zamenjava direktorja Teša Simona Tota s Francetom Roscem. To naj bi namreč kazalo na korupcijo v Tešu, na kar so s pismom, naslovljenim na EIB, opozorili trije evropski poslanci in okoljevarstveniki.

Po poročanju Dnevnika pa EIB želi ponovno preveriti nekatere sume o okoljski in ekonomski vzdržnosti 1,3 milijarde evrov vrednega projekta, skrbi pa ga tudi trdnost državnih poroštev.

V Tešu teh informacij za zdaj ne morejo potrditi. V. d. direktorja Franc Rosec pa je povedal, da od EIB-ja niso prejeli nobenega obvestila glede črpanja milijonskega posojila. V Šoštanju verjamejo, da jim bo EIB glede na vse že opravljene pretekle preglede v zvezi z okoljsko in ekonomsko ustreznostjo projekta sredstva dodelil, in sicer še v februarju.