Finančno ministrstvo Elana pred Evropsko komisijo ne bo branilo. Foto: BoBo
Finančno ministrstvo Elana pred Evropsko komisijo ne bo branilo. Foto: BoBo

Kot poroča Dnevnik, naj bi ministrstvo namesto pritožbe izdalo odločbo, na podlagi katere se bo v Elanu začel izvršilni postopek. Kot so pri časopisu neuradno izvedeli, bi morala o pritožbi na odločitev komisije vlada odločati prejšnji teden, a je bila, kot piše Dnevnik, ta točka iz neznanih razlogov umaknjena z dnevnega reda.

Časopis dodaja, da so na finančnem ministrstvu z izdatno pomočjo zunanjih pravnih strokovnjakov že izdelali vsebino pritožbe. Komisijo bi tako opozorili, da bi vrnitev desetih milijonov ogrozila Elanovo likvidnost in njegov dolgoročni obstoj.

V Elanu so po odločitvi komisije sicer dejali, da bi lahko preživeli kljub vrnitvi teh sredstev, a morebitna takojšnja izvršba bi lahko pomenila potop podjetja. Na podlagi izvršbe bodo namreč blokirani Elanovi transakcijski računi, saj nima dovolj sredstev.

Dnevnik še piše, da je scenarij, ki bi zagotovil dolgoročni obstoj družbe le eden, in sicer čim hitrejša prodaja enemu izmed finančnih skladov, ki so zainteresirani za nakup. Prevzemnik bi moral namreč poleg od 20 do 30 milijonov evrov kupnine v Elan vložiti še od 5 do 10 milijonov evrov svežega kapitala, ki bi se lahko namenil za poplačilo desetih milijonov, ki jih mora Elan vrniti Kapitalski družbi, Skupini Zavarovalnica Triglav in DSU-ju, ki so leta 2008 Elan dokapitalizirali.

Evropska komisija je sicer o finančni injekciji iz leta 2007 ugotovila, da ni bila sporna. Prodajni postopek Elana poteka že od lanskega leta, a je bil spomladi zaradi čakanja na odločitev komisije začasno ustavljen.