V Elanu jim dela ne zmanjkuje - s Siemensom so podpisali milijonski posel za vetrne elektrarne. Foto: BoBo
V Elanu jim dela ne zmanjkuje - s Siemensom so podpisali milijonski posel za vetrne elektrarne. Foto: BoBo

Vsekakor se bo novi lastnik ukvarjal tudi z vračanjem državne pomoči, milijonskimi terjatvami bank in tožbo nekdanjega predsednika Elanove uprave Uroša Koržeta. V Bruslju pa jih medtem že počasi mineva potrpljenje in zahtevajo takojšnjo vrnitev pomoči.

Država bi morala vrniti nedovoljeno pomoč že konec preteklega leta, v petek pa je Evropski komisiji odgovorila, da se z obema morebitnima kupcema še pogaja. Češki izdelovalec športne opreme Sporten si je samovoljno pri Gorenjski banki zagotovil enoletno pravico za odkup osem milijonov evrov terjatev, DUTB svojih 14 milijonov terjatev še ni prodal.

V Sportenu ne povedo, zakaj so kupili terjatve, poudarjajo le, da je Sporten strateški investitor, ki želi razvijati blagovno znamko in razširiti proizvodnjo, zato stečaj ni v njihovem interesu. Drugi kupec je ameriška družba Boba slovenskega poslovneža Roberta Antunoviča, najbolj znana po izdelavi otroških nosilk. Antunovič, ki je danes že drugič v mesecu dni prispel v Slovenijo, namerava odkupiti vse terjatve in vrniti pomoč.

Sindikalni predstavnik v Elanu Dušan Ferjan pojasnjuje: "Sešla sva se tam nekje pred božičem, moram reči, da mi je deloval dokaj pozitivno. Iz Sportena pa nimam nikakršnih informacij, ne poznam nikogar v tej družbi."

Nova nagrada za "elanke"
Elan, kjer jim dela sicer ne zmanjkuje - s Siemensom so podpisali milijonski posel za vetrne elektrarne -, bo jutri v Münchnu dobil nagrado za najbolj inovativne smuči. "Samo upamo lahko, da se bo ta zgodba čim prej končala in lahko začnemo spet normalno delati," pravi Ferjan.

Država mora od Elan izterjati 12 milijonov evrov
Znano je sicer, da je nemški izdelovalec smuči Volkl begunjsko družbo zaradi prejemanja nedovoljene državne pomoči prijavil Evropski komisiji, ki zdaj od države zahteva, da od Elana izterja teh 12 milijonov evrov. Tako država kot Elan sta se na kazen Evropske komisije pritožila, a to ne zadrži izvajanja odločbe. Če država nedovoljene pomoči ne bo izterjala, lahko Evropska komisija Slovenijo toži, v najslabšem primeru pa ji lahko naloži tudi dodatno denarno kazen.

Kdo bo novi lastnik Elana?
Kdo bo novi lastnik Elana?