Pod Türkovim vodstvom so se na Elesu dogajale številne nepravilnosti. Foto: BoBo
Pod Türkovim vodstvom so se na Elesu dogajale številne nepravilnosti. Foto: BoBo
Naložbe v omrežje so bile podhranjene, a drugje se ni varčevalo. Foto: MMC RTV SLO
Evro, gotovina, denar
Denar je na Elesu kar letel okoli. Foto: EPA
Razsipni Eles

Računsko sodišče je v četrtek objavilo obsežno poročilo poslovanja Elektra Slovenija (Eles) med letoma 2004 in 2008. Poročilo je zelo obsežno, zato izpostavljamo le nekatere ključne ugotovitve Računskega sodišča.
Zaradi slabega nadzora nad finančnim poslovanjem Elesa, ugotavljajo na Računskem sodišču, mu je agencija za okolje odobrila dodatna sredstva v skupni vrednosti 45,6 milijona evrov za razvoj omrežja, četudi je Eles imel za 41,8 milijona evrov presežka. Zaradi slabega nadzora tako ni omejila rasti omrežnine, seznam drugih ugotovitev nepravilnosti pa je prav tako dolg.
Nepregledne cene za dostop do prenosnega in distribucijskega omrežja ter način njihovega oblikovanja in zaračunavanja, brez zakonske podlage določena tarifa za vse uporabnike jalove električne energije ter za priključitev na omrežje, nedoločeni kriteriji za diferencirane cene za posamezne uporabnike, diskriminatorne tarife za istovrstne odjemalce na srednjem in nizkonapetostnem nivoju …
ELES-ovi neplačani in preplačani računi
Slabo poslovanje v omenjenem obdobju državni revizor ugotavlja tudi za Eles. Tega je takrat vodil Vitoslav Türk, sicer brat nekdanjega predsednika Danila Türka in kandidat SDS-a na zadnjih državnozborskih volitvah. In kaj je sodišče ugotovilo?
Neporavnan račun za opravljene sistemske storitve v vrednosti 12,8 milijona evrov iz leta 2007 je Eles pozneje v zamudnih obrestih stal več kot dva milijona evrov. Za najem službenih vozil so v letih 2006 in 2008 odšteli skoraj 600.000 evrov.
Od tega je bilo nenačrtovanih in neutemeljenih stroškov za 464.000 evrov. Na primer skoraj 47.000 evrov za 36-mesečni najem avtomobila znamke Mini Cooper, medtem ko je bila vrednost novega avtomobila 22.000 evrov.
V enega izmed najetih BMW-jev so vgradili za dobrih šest tisočakov dodatne opreme. Družbi Beja pa so nasploh najem preplačali za 108.000 evrov in za 27 odstotkov preplačali skupno nabavno vrednost najetih vozil. Te so vozili tudi družinski člani zaposlenih. Na tisoče in tisoče evrov je šlo tudi za študije zunanjim izvajalcem ter pravne storitve. Skupaj okoli 300.000 evrov. Malenkost manj kot milijon evrov je šlo za sponzorstva in donacije. Stroški za reprezentanco so leta 2008 dosegli skoraj 500 tisočakov.
Izgubljeni milijoni
A vseeno zgornje številke delujejo skoraj kot drobiž proti nekaterim drugim ugotovljenim nepravilnostim. Po mnenju sodišča je ELES izgubil okoli 6,3 milijona evrov obresti, saj je vgradnjo prečnega transformatorja v razdelilni transformatorski postaji (RTP) Divača v vrednosti 37,3 milijona evrov plačal tri leta vnaprej. V tem istem poslu so sprejeli tudi za 10 milijonov evrov dražjo dobavno pogodbo, kot je bila prvotno načrtovana. V nasprotju z zakonom je Eles v RTP-ja Moste in Brestanica, ki sta v lasti proizvajalcev električne energije, vložil tudi 11 milijonov evrov.
Nerealno so načrtovali tudi odhodke in prihodke. V letih 2004 do 2007 so podcenili stroške, v letu 2008 pa prihodke. V vseh omenjenih letih je Eles sicer posloval z dobičkom. Tu izstopa ugotovitev revizorja, da je ELES med stroški v nasprotju z zakonom in računovodskimi standardi "načrtoval izplačilo premij iz sredstev dodatka za obvezen odkup električne energije v višini 239,7 milijona evrov ter dodatka za delovanje Agencije za energijo in družbe Borzen v skupni vrednosti 3,8 milijona evrov".
Seznam pa se tu ne konča. Eles je tako kupil tudi za 700.000 evrov delnic NLB-ja, slab milijon preveč je šel za nakup poslovnih prostorov, sistemske naložbe v omrežje nikoli niso presegle 50 odstotkov načrtovanih …
Vlada je sicer pred nekaj dnevi zamenjala nadzorni svet Elesa, ki je na nepravilnosti tudi opozoril in novi upravi naložil, naj kazensko preganja Türka, a ta tega ni storila. Türk zdaj nekdanje nadzornike toži za okoli 100.000 evrov, ker je bil zaradi njihovih opozoril odstavljen.
Ugovori najverjetneje še pridejo
Po poročanju STA-ja je osnutek revizijskega poročila Računsko sodišče izdalo že 30. decembra 2011, agencija za energijo pa je nekatere ugotovitve izpodbijala. Februarja letos je Računsko sodišče izdalo predlog revizijskega poročila, na katerega je agencija podala obsežen ugovor na senat Računskega sodišča, končno poročilo pa so prejeli v četrtek in ga še preučujejo.
V Elesu pa so za STA dejali, da so določene ukrepe že sprejeli v času izdelave revizijskega poročila v letih 2009-2012. Načrt izvedbe še potrebnih aktivnosti bodo predložili, prav tako bodo v roku 90 dni pripravili odzivno poročilo. Priporočila, ki jih je navedlo Računsko sodišče, pa se bodo po navedbah Elesa uporabljaja od leta 2010 dalje.

Razsipni Eles