Pomoč Španiji naj bi se osredotočala na banke. Foto: EPA
Pomoč Španiji naj bi se osredotočala na banke. Foto: EPA
100 milijard evrov pomoči Španiji?

Kot je dejal, je Španija privolila v to, da bo uradno zaprosila za pomoč iz začasnega sklada za zaščito evra. Pri tem ni povedal, koliko pomoči bo Španija dobila. Dejal je le, da bodo počakali na zaključke neodvisne revizije o kapitalskih potrebah bank, preden bodo zaprosili za vsoto. Potrdil je tudi, da območje evra v zameno za pomoč Španiji ne bo zahtevalo nobenih dodatnih gospodarskih reform oz. varčevalnih ukrepov, saj bo pomoč namenjena samo bančnemu sektorju. Pomoč Španiji bo tako drugačna od pomoči Grčiji, Portugalski in Irski.

Pred tem so o Španiji dve uri in pol v videokonferenci razpravljali finančni ministri evroskupine. Po navedbah virov naj bi za reševanje španskega problematičnega bančnega sektorja rezervirali do 100 milijard evrov. "Na mizi je trenutno do 100 milijard evrov, a ni še nič odločeno," je za AFP dejal neimenovani vir iz EU-ja.

Španija se je do zdaj izmikala uradni prošnji za pomoč. V petek so iz Madrida sporočili, da odločitve še niso sprejeli, saj čakajo ocene o dejanskih kapitalskih potrebah bank. Danes dopoldne so poudarili, da s tem v povezavi ni nič novega.

Opozorilo iz Moody'sa
IMF je po opravljenih bančnih stresnih testih v petek razkril, da bi banke četrtega največjega gospodarstva v območju evra potrebovale vsaj 40 milijard evrov svežega kapitala. Končna vsota pa bi lahko bila, če bi želel Madrid resnično pomiriti trge, še enkrat višja.

Španija je v petek prejela opozorilo bonitetne hiše Moody's, da ji grozi znižanje bonitetne ocene. "Uradne ocene o dokapitalizaciji španskega bančnega sistema so se občutno zvišale in posredna odvisnost države od financiranja Evropske centralne banke (ECB) prek njenih bank narašča," menijo analitiki hiše.

Španija, ki ima četrto največje gospodarstvo v območju evra, bo že četrta članica evroobmočja, ki bo zaprosila za finančno pomoč.

100 milijard evrov pomoči Španiji?