Borza v Madridu je v sredo zaradi strahu, da bo morala Španija poiskati mednarodno pomoč, izgubila še 2,6 odstotka in je zdaj na najnižji ravni v zadnjih devetih letih. Makroekonomski položaj Španije je kritičen, vseeno pa ji je Evropska komisija pripravljena popustiti in ji rok za znižanje presežnega primanjkljaja podaljšati za eno leto, če bo ostala na poti odločne fiskalne konsolidacije in strukturnih reform. Foto: EPA
Borza v Madridu je v sredo zaradi strahu, da bo morala Španija poiskati mednarodno pomoč, izgubila še 2,6 odstotka in je zdaj na najnižji ravni v zadnjih devetih letih. Makroekonomski položaj Španije je kritičen, vseeno pa ji je Evropska komisija pripravljena popustiti in ji rok za znižanje presežnega primanjkljaja podaljšati za eno leto, če bo ostala na poti odločne fiskalne konsolidacije in strukturnih reform. Foto: EPA
Newyorški Dow Jones (12.419 točk) je v sredo izgubil 1,28 odstotka. Delnice industrijskih podjetij, kot je proizvajalec aluminija Alcoa, so se pocenile tudi za več kot tri odstotke. Facebookove delnice so za hip pogledale pod 28 dolarjev, tako da so že deset dolarjev pod vrednostjo iz javne prodaje. Foto: EPA
Delnice Abanke (delničarji so potrdili 30-milijonsko dokapitalizacijo) so ob treh sklenjenih poslih strmoglavile za 23 odstotkov, na 6,5 evra. Nove delnice bodo izdane po ceni sedem evrov. Foto: BoBo

Donos desetletne ameriške obveznice znaša vsega 1,62 odstotka, kar zdajšnja generacija še ni doživela. Na drugi strani so tvegane naložbe ta mesec pod prodajnim pritiskom in očitno se uresničuje staro borzno "pravilo", ki pravi, da je maja smiselno prodati delnice ("sell in May and go away"). Frankfurtski DAX30 je od 1. maja izgubil že sedem odstotkov, kar se mu v mesecu maju ni zgodilo še nikoli od začetka izračunavanja tega indeksa leta 1988.

Finančne krivulje na Valu 202:

Kaj bi pomenila irska zavrnitev fiskalnega pakta

Nafta padla tako močno kot po Lehmanovem zlomu
Celo zlato ni več varno pribežališče. Njegov majski padec trenutno znaša šest odstotkov, kar je največ v zadnjih 30 letih. Za evro je bilo treba zjutraj plačati le še 1,235 dolarja. Cena nafte je v sredo padla za več kot tri odstotke, tako da je brent zdaj vreden le okrog 103 dolarje. V tem mesecu je nafta padla za več kot 15 odstotkov. Takšnega mesečnega sesutja nafte ni bilo od oktobra 2008, ko je trg trpel zaradi zloma banke Lehman Brothers.

Donos španske obveznice blizu sedmim odstotkom
Pri španskih obveznicah je donos zaradi velike verjetnosti, da bo proračunski primanjkljaj višji od načrtov, že 6,7-odstoten in s tem blizu kritičnim sedmim odstotkom, ko sta morali Irska in Portugalska Bruselj zaprositi za pomoč. Madrid se ne more več normalno zadolževati in bo težko našel 98 milijard evrov, ki jih potrebuje za refinanciranje svojega dolga, in še nadaljnjih 52 milijard evrov za letošnje proračunske potrebe.

Podjetja se skoraj ne morejo zadolževati
Ker je država v recesiji, so vse težave še večje. Španijo pestijo zlasti posledice poka nepremičninskega balona. Banke so podhranjene in nerade posojajo denar. Konec marca so imele v svojih bilancah skupno 44,6 milijarde evrov odobrenih posojil podjetniškemu sektorju, kar je pol manj kot konec leta 2007 na vrhuncu gospodarskega razcveta. Četrta največja banka Bankia je pred dnevi šokirala z novico, da potrebuje 19 milijard evrov.

Rajoy pritiska na Bruselj in Berlin

Optimisti verjamejo, da bodo politiki naposled našli neko rešitev, saj je Španija prevelika, da bi jo lahko pustili propasti. Premier Mariano Rajoy pritiska na Bruselj in Berlin, naj Evropska centralna banka jamči za vse bančne depozite v evrskem območju in tako prepreči paniko med varčevalci, ki so že začeli oblegati španske banke. Poleg tega si želi večje fiskalne integracije in dostopa do sredstev evropskega reševalnega sklada, s katerimi bi lahko neposredno dokapitalizirali banke.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

LUKA KOPER

+6,26 %

9,16 EUR

TELEKOM

-0,00 %

69,00

TRIGLAV

-0,00 %

12,80

MERCATOR

-0,24 %

123,70

GORENJE

-1,23 %

4,889

NOVA KBM

-2,04 %

2,40

KRKA

-3,22 %

42,10

PETROL

-3,30 %

167,00


Telekom s šest odstotkov višjim dobičkom
Ljubljanska borza je bila tudi v četrtek obarvana rdeče. Krkine delnice so ob 1,353 milijona evrih prometa izgubile več kot tri odstotke in pri 42 evrih padle najnižje po novembru 2005. Tečaj Telekoma se ni spremenil. V prvih treh mesecih letos je Skupina Telekom Slovenije ustvarila za 15,4 milijona evrov čistega dobička, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Indeks SBI TOP (-2,17 odstotka) je pri 534 točkah spet na zgodovinskem dnu.