Finančni ministri G20 obljubljajo svetlejšo prihodnost. Foto: EPA
Finančni ministri G20 obljubljajo svetlejšo prihodnost. Foto: EPA
Vodja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je srečanje označila za "bistven napredek". Foto: EPA
Protestniki opozarjajo na preprosto izbiro, ki jo imamo na voljo: Oni ali mi. Foto: EPA

To so ministri zapisali v izjavi za javnost ob koncu dvodnevnega zasedanja v Cairnsu v Avstraliji. Zasedanje, ki so se ga udeležili tudi guvernerji centralnih bank držav G20, je bilo sicer namenjeno oblikovanju svežnja politik, ki bi državam iz te skupine pomagale doseči velikopotezen cilj, in sicer v petih letih povečati bruto domači proizvod za dva odstotka več, kot predvidevajo lanske napovedi.

Ministri so sporočili, da je bilo doslej dogovorjenih že okoli tisoč ukrepov, a da delo še ni končano. Izpostavili so ukrepe za krepitev vlaganj v infrastrukturo, finančno reformo in pospeševanje svetovne trgovine. O teh načrtih bodo voditelji G20 razpravljali na novembrskem srečanju v Brisbanu.

"Prve analize IMF-a in OECD-ja nakazujejo, da bodo ti ukrepi do leta 2018 naš skupni BDP dvignili za dodatnih 1,8 odstotka," so napovedali udeleženci srečanja v Cairnsu.

"Ključna vlaganja zasebnega sektorja"
Za krepitev povpraševanja in dvig gospodarske rasti so po njihovem mnenju ključna vlaganja zasebnega sektorja, zato so se med drugim dogovorili za oblikovanje t. i. globalne infrastrukturne pobude. Ta naj bi pomagala pri izmenjavi informacij in povezovanju morebitnih vlagateljev z globalnimi infrastrukturnimi projekti ter tako okrepila "kakovostna vlaganja v infrastrukturo".

Vodja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je srečanje označila za "bistven napredek" od prejšnjega srečanja februarja, in to kljub velikim geopolitičnim napetostim, na primer v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, ter velikim tveganjem na finančnih trgih.

Kot je sporočil nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, so se strinjali, da so za trajno rast ključni vlaganja in strukturne reforme, postavili pa so tudi pomembne temelje za stabilizacijo svetovnega gospodarstva. Ameriški finančni minister Jack Lew je sicer Evropo opozoril, da jo čaka še veliko dela in da mora narediti več za krepitev povpraševanja in rasti.

Samodejna izmenjava davčnih podatkov
Države G20 so se strinjale tudi o samodejni izmenjavi davčnih podatkov, s čimer bodo skušale zajeziti utaje davkov na svetovni ravni. Ta izmenjava naj bi potekala do konca leta 2018, poroča Guardian.

Zahteve po obravnavi podnebnih sprememb
Kot poroča Cairns Post, se je na ulicah mesta s približno 140.000 prebivalci zbralo okoli 150 ljudi, ki so zahtevali, naj avstralska vlada na dnevni red G20 uvrsti tudi podnebne spremembe. Protestnike, ki so zahtevali trajnostni razvoj, je nadzorovalo veliko policistov, o kakršnih koli incidentih pa ni poročil.

Rusija vendarle navzoča
Medtem ko je bila Rusija zaradi ukrajinske krize izločena iz skupine G8, pa so finančni ministri G20 že v soboto sporočili, da Rusije s srečanj predstavnikov držav G20 ne bodo izključili. Ruska delegacija se je tako kljub nekaterim napovedim o nasprotnem udeležila tudi tokratnega srečanja.

"Vrata bodo vedno ostala odprta za pogovor o geopolitičnih napetostih, povezanih z Rusijo," je dejal avstralski finančni minister Joe Hockey. "Če bi se zaradi kakršnih koli razlogov izključilo eno državo, bi v to morale privoliti vse države G20," je še zatrdil Hockey.