Načrtovani ukrepi bodo predvidoma zvišali odhodke države. Foto: BoBo
Načrtovani ukrepi bodo predvidoma zvišali odhodke države. Foto: BoBo
Šarec o proračunskem načrtu


Slovenija je v ponedeljek v Bruselj poslala osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto, ki je bil pripravljen ob predpostavki nespremenjenih politik, kar je, kot pravijo na finančnem ministrstvu, v skladu s pravili Evropske unije (EU). Ob tem je napovedala, da bo ob rebalansu proračuna za 2019 pripravila nov osnutek proračunskega načrta.

Ni načrtovanih ukrepov
Evropska komisija je medtem v petek Sloveniji poslala pismo s pozivom, naj čim prej posreduje posodobljen osnutek proračunskega načrta za 2019, ki bo zagotovil skladnost s cilji v evropskih priporočilih za Slovenijo.
Komisija v pismu sicer prepoznava, da slovenski osnutek proračunskega načrta vključuje le do zdaj sprejete ukrepe, z nobenimi novimi načrtovanimi ukrepi za prihodnje leto. Ob tem jemlje na znanje zavezo vlade, da pošlje posodobljen osnutek za prihodnje leto, takoj ko bo proračunski osnutek za prihodnje leto poslan v slovenski parlament.

Ministrstvo: Komisija ne pričakuje napovedi
Slovenske oblasti morajo po navedbah komisije na pismo odgovoriti v ponedeljek do konca delovnega dne. Kot so danes zagotovili na finančnem ministrstvu, bo Slovenija v ponedeljek do konca dne Evropski komisiji potrdila prejem pisma in ponovila prizadevanja za izpolnjevanje ciljev pri pripravi rebalansa proračuna za prihodnje leto in osnutka proračunskega načrta. Ob tem so zatrdili, da komisija od Slovenije do ponedeljka ne pričakuje napovedi konkretnih ukrepov.

"Prizadevanja pri pripravi rebalansa proračuna za 2019 in osnutka proračunskega načrta bodo šla v smeri, da bosta čim bolj skladna s pravili EU-ja," so še zapisali na ministrstvu, ob tem pa dodali, da "pot javnofinančne konsolidacije še ni končana, kot tudi na prevelika pričakovanja glede hitrosti izpolnjevanja koalicijskega sporazuma".

Slovenski osnutek proračunskega načrta ob predpostavki nespremenjenih politik predvideva nominalno stopnjo rasti neto primarnih izdatkov pri 3,9 odstotka, kar presega priporočeno maksimalno povečanje, določeno pri 3,1 odstotka.

Javnofinančni napor
Komisija v pismu Sloveniji med drugim navaja, da načrtovani strukturni napor v prihodnjem letu znaša -0,7 odstotka BDP-ja po nominalni vrednosti ali po izračunu komisije -0,6 odstotka BDP-ja, medtem ko je Svet EU-ja julija priporočil strukturno izboljšanje v vrednosti 0,65 odstotka BDP-ja.

Pisma s pozivi k dodatnim informacijam v povezavi s proračunskimi osnutki je komisija v petek poslala še Belgiji, Španiji, Franciji in Portugalski, že v četrtek pa Italiji, ki pa je v bistveno resnejšem položaju od držav, ki so pismo dobile v petek. Italija je namreč dobila opozorilo, da je njen osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto odstopanje od evropskih proračunskih pravil "brez primere" v zgodovini EU-ja.

Šarec o proračunskem načrtu