Po zagotovilih finančnega ministrstva bo vlada spodbujala konkurenčnost gospodarstva. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Po zagotovilih finančnega ministrstva bo vlada spodbujala konkurenčnost gospodarstva. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Nižanja bonitetne ocene se utegnejo nadaljevati


V okolju očiščenih bank in razdolženih podjetij stabilne makroekonomske razmere in gospodarsko okrevanje na ministrstvu pričakujejo že leta 2014. "Konsolidacija javnih financ bo potekala skladno z jasno določenimi cilji. Sanacija bančnega sistema temelji na neodvisno opravljenem skrbnem pregledu in na rezultatih stresnih testov Banke Slovenija," so zapisali v odzivu na petkovo poročilo bonitetne agencije Fitch.

Obljubljajo ukrepe za večjo konkurenčnost
Kot navajajo, so učinki izvajanja ukrepov za krepitev bančnega sistema, ki bodo vplivali na dolg države - a bo ta tudi v letih 2013 in 2014 ostal pod povprečjem držav EU - začasni, zato se bo dolg z učinkovitim upravljanjem in privatizacijo posledično zniževal. Vlada pa bo spodbujala tudi konkurenčnost gospodarstva, so zagotovili.

Fitch: Obeti ostajajo negativni
Bonitetna ocena Fitch je Sloveniji v petek zvečer znižala bonitetno oceno za dolgoročni dolg v domači in tuji valuti za eno stopnjo, z A- na BBB+. Napovedi ostajajo negativne. Kot razlog za znižanje agencija navaja poslabšanje makroekonomskih in proračunskih razmer v državi.

Fitch ugotavlja, da so se makroekonomski izgledi od avgusta lani, ko je nazadnje spremenil oceno za Slovenijo in jo poslabšal prav tako za eno stopnjo, spremenili na slabše. Poleg tega ocenjuje, da se bo javni primanjkljaj države letos zvišal na pet odstotkov kosmatega domačega proizvoda (BDP).

Razkorak med ocenama vlade in Fitcha
Slabši izgledi in stroški, ki bodo posledica dokapitalizacij državnih bank ter garancij, ki jih bo država dala za t. i. slabo banko, bodo po ocenah agencije močno dvignili javni dolg. Fitch navaja, da je med njihovimi ocenami in ocenami slovenske vlade, koliko bo država potrebovala za sanacijo bank, precejšen razkorak.

Nižanja bonitetne ocene se utegnejo nadaljevati