Fitch je ameriška bonitetna agencija. Foto: EPA
Fitch je ameriška bonitetna agencija. Foto: EPA

Za dve stopnji nižjo oceno sta poleg Slovenije dobili še Italija in Španija, bonitetna agencija Belgije in Cipra pa se je znižala za eno stopnjo.

Bonitetna ocena Fitch je tako Sloveniji bonitetno oceno za dolgoročni dolg v domači in tuji valuti znižal z dosedanje AA- na A, Italiji z A+ na A- in Španiji z AA- na A. Bonitetna ocena Belgije se je znižala z AA+ na AA, Cipra pa z BB na BB-, je zapisano na spletni strani agencije.

Fitch je Sloveniji za eno stopnjo znižal tudi kreditno oceno kratkoročnih poslov v tuji valuti, in sicer z najvišje F1+ na F1.

Znižanje dolgoročnih izgledov za Slovenijo za dve stopnji Fitch utemeljuje z zunanjimi vplivi, ki jih je deležna Slovenija kot članica evroobmočja, in z nadaljnjim poslabšanjem razmer v slovenskem bančnem sektorju. Prav zadnje, skupaj z nezmožnostjo Slovenije za sprejem pokojninske reforme, je bilo vzrok že za prvo znižanje slovenske ocene septembra 2011.

Fitch je že decembra kot kandidatke za znižanje bonitetne ocene navedel Španijo, Italijo, Irsko, Ciper, Belgijo in Slovenijo.

S & P že znižal oceno
Pred dvema tednoma je bonitetna agencija Standard & Poor's (S & P) znižala bonitetno oceno devetim evropskim državam, med katerimi je bila tudi Slovenija.

Skupaj s Slovaško, Avstrijo, Francijo in Malto je bila ocena Sloveniji znižana za eno stopnjo - ocena naši državi je padla z AA- na A+, vendar z negativnimi napovedmi za naprej, kar pomeni, da se lahko ocena v prihodnje še zniža. Španija, Ciper, Italija in Portugalska so padli za dve točki.