Fitch je bonitetno oceno Slovenije znižal za eno stopnjo. Foto: MMC RTV SLO
Fitch je bonitetno oceno Slovenije znižal za eno stopnjo. Foto: MMC RTV SLO

Agencijo skrbi predvsem napovedano nadaljnje krčenje slovenskega BDP-ja, stanje slovenskih bank in stroški ponovnih dokapitalizacij, pri čemer Fitch ocenjuje, da bodo banke v Sloveniji potrebovale še nadaljnjih 2,8 milijarde evrov. Od tega bo morala država dve milijardi evrov vložiti samo v tri največje banke, ki so v večinski lasti države. To pa je dvakrat več od vladnih ocen, dodajajo.

Fitch ob tem ugotavlja še, da so se makroekonomske napovedi od avgusta lani, ko je agencija nazadnje spremenila oceno (in jo poslabšala za eno stopnjo), precej spremenili. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se bo tako po napovedih Fitcha letos skrčil za dva odstotka, prihodnje leto pa za 0,3 odstotka.

Že konec aprila nižja ocena Moody'sa
Bonitetna hiša Moody's je oceno slovenskega državnega dolga za dve stopnji, z Baa2 na Ba1, znižala konec aprila, ko je morala država odložiti predvideni sklepni del izdaje slovenske dolarske obveznice. Standard & Poor's pa je bonitetno oceno Slovenije znižal za eno stopnjo, z A na A-, sredi februarja, vendar pa je obete iz negativnih spremenil v stabilne.

Donosnost na obveznice spet pri šestih odstotkih
Medtem se je danes znova zvišala tudi zahtevana donosnost na slovenske obveznice na sekundarnem trgu. Obresti na državne dolžniške vrednostne papirje z dospelostjo leta 2024 so bile na elektronski borzi MTS ob 14. uri pri 6,01 odstotka, kar je 0,16 odstotne točke nad četrtkovo končno ravnijo. Ob koncu dneva je bila zahtevana donosnost sicer tik pod šestimi odstotki: 5,99.