Smart Ped je prvi pametni električni skiro na trgu, trdi Niko Klanšek (FLYKLY). Foto: FLYKLY
Smart Ped je prvi pametni električni skiro na trgu, trdi Niko Klanšek (FLYKLY). Foto: FLYKLY

Smart Ped je trenutno prvi in edini električni skiro na trgu, ravno zaradi omenjenega sistema, ki smo ga razvili skupaj z milansko politehnično univerzo Politecnico di Milano.

Niko Klanšek, FlyKly
false
Električno skiro se lahko zloži. Foto: FLYKLY
- motor 250 W
-baterija 29,6 V Li-ion
- najhitrejša hitrost 25 km / h
- okvir: jeklo
- velikost koles: 16''
- povezava: Bluetooth
- zaščita: elektronska
- pametni telefon: Android 4.2.3, iOS: iPhone4
- teža: 11 kg
- max obremenitev: 120 kg
- barva: bela, črna

false
Zadnje kolo ima integrirano litijsko baterijo, ultratanek električni motor in elektroniko. Foto: FLYKLY

Motor se vklopi, ko zazna odriv z nogo in ti tako pomaga pri vožnji.

false
Pametno kolo Smart Wheel ima prilagojeno vožnjo v mestu: ko gremo v službo, pritrdimo zadnje kolo z motorčkom Smart Wheel, da ne pridemo v službo preznojeni. Na poti domov funkcijo izklopimo in kolo poganjamo kot navadno kolo. Foto: FLYKLY
Smart Ped bo na voljo v treh različnih modelih: Regular, Premium in Special Edition. Foto: FLYKLY
Na skiro lahko pritrdimo tudi pametno lučko Smart Light, na katero lahko pritrdimo telefon. Foto: FLYKLY

"Ko smo delali raziskavo, smo odkrili, da skiroje uporabljajo tri skupine ljudi: najbolj priljubljeni so med moškimi med 30. in 50. letom, ki se s skirojem vozijo v službo. Druga skupina uporabnikov so srednješolci in študenti, tretja pa mame, ki imajo otroke s skiroji in imajo zato skiro tudi same, da se lahko po mestu vozijo skupaj z njimi in ga uporabljajo tudi za prevoz v službo ali le za mestno vožnjo," pojasnjuje Niko Klanšek, čigar podjetje FlyKly na platformi za množično zbiranje sredstev na Kickstarterju s skirojem Smart Ped žanje že drugi uspeh.

Pred dvema letoma je Klanšek s svojo ekipo na trg lansiral pametno električno kolo Smart Wheel s pomožnim motorjem, ki je povezan s pametnim telefonom, in v kar 48 urah dosegel zadani cilj 100.000 dolarjev (ob koncu kampanje je projekt podprlo 2.358 ljudi s 701.239 dolarji). Zdaj se očitno zgodba ponavlja. S pomočjo filozofije - narediti mestna središča prijaznejša do mestne vožnje - za Smart Ped zbira 100.000 evrov (do konca kampanje na Kickstarterju je še 36 dni, projekt pa je podprlo že več kot sto podpornikov s 70.000 dolarji).

Smart Ped je skiro. Natančneje, zložljivi električni skiro, ki omogoča hitro in preprosto premikanje po mestnem okolju. S 135 centimetri dolžine ima možnost zložitve na 78 centimetrov širine, s težo 11 kilogramov pa je lahko prenosljiv za vožnjo z avtobusom, vlakom ali podzemno železnico v prestolnicah, kot sta New York ali Pariz, no, morda tudi po Tržaški cesti v Ljubljani, če avtomobil pustimo na Dolgem mostu in se do končnega cilja, torej, gneče v centru, prebijemo s skirojem, seveda.

Zložljiv, pameten, priročen in eko
Edinstvenost električnega skiroja Smart Ped, ki sam po sebi sicer ni inovacija, saj so električne skiroje, t. i. AutoPede poznali že pred stotimi leti v ZDA, kjer so ga uporabljali poštarji, še posebej priljubljeni pa so bili med mafijci (saj so bili tihi in hitri!), je njegov odrivni sistem (kick assist e-bike). To pomeni, da v primerjavi z navadnim skirojem ni pomembna hitrost vožnje, ampak odriv.

"Smart Ped je trenutno prvi in edini električni skiro na trgu, ravno zaradi omenjenega sistema, ki smo ga razvili skupaj z milansko politehnično univerzo Politecnico di Milano. To pomeni, da se motor vklopi, ko zazna odriv z nogo in ti tako pomaga pri vožnji. 'Kick assist' pomeni, da hitrost vožnje upravljaš s svojimi nogami - če se hočeš peljati hitreje, se odrineš hitreje, če se hočeš peljati počasneje, se odrineš počasneje," pravi Klanšek in nadaljuje, da se je treba pri navadnem skiroju odriniti približno na vsakih pet sekund, pri Smart Pedu pa na vsakih 500 sekund.

Najvišja hitrost 25 kilometrov na uro
"Najnižja meja odriva, ki jo zazna motor, je nekaj kilometrov na uro, zgornja meja pa 25 kilometrov na uro. Če presežeš to mejo, se motor izklopi, in z nogo se moraš znova poganjati sam," pojasni Niko Klanšek v enem redkih intervjujev v slovenščini (prejšnji teden je bil v New Yorku in San Franciscu, v času pogovora pa v Berlinu). Izjemno tanka baterija v zadnjem kolesu pri najhitrejši vožnji 25 kilometrov na uro zdrži do med 30 in 50 kilometri prevožene razdalje. Prazne baterije se v dveh do treh urah napolnijo z navadnim USB-polnilcem za elektriko.

Sistem tri v enem
Tako kot pametno kolo Smart Wheel ima tudi pametni skiro Smart Ped vgrajen t. i. sistem tri v enem. To pomeni, da so v zadnjem kolesu vgrajeni motorček, litijska baterija in elektronika z vsemi senzorji ter tehnologijo Bluetooth. Vsakdo, ki ima na telefonu operacijski sistem iOS in Android, se lahko poveže z aplikacijo BitRide App. Ta kaže polnost baterije, na zemljevidu lahko spremljamo pot vožnje, prevožene kilometre in hitrost, skiro pa lahko tudi zaklenemo in ga obvarujemo pred morebitnimi tatvinami.

"Smart Ped se odklene s PIN-kodo. Če je trikrat narobe vtipkana, izvemo, da se želi nekdo vklopiti v vaš Smart Ped, in lahko ga izsledimo. Prav tako pa lahko sledimo sami vožnji uporabnika, kar je uporaben podatek za mesta, da vedo, kje postaviti nove kolesarske poti. To smo izvajali že pri Smart Wheelu. Seveda pa se morajo uporabniki strinjati s tem, da želijo to informacijo deliti, vse je tudi anonimno," pove sogovornik.

Trije modeli, tri nadgradnje
Osnovni model Regular v beli ali črni barvi in ima možnost zložitve krmila, pri modelu Premium se zloži še srednji del, zato je z njim še lažje manipulirati, poleg tega ima dodan blatnik, lučko Smart Light in tačko. Model Special Edition pa ima vse lastnosti Premiuma, le da ima izbiro med različnimi barvami. Pri oblikovanju pametnega skiroja je sodeloval Matija Milkovič Biloslav, sicer pa ekipo FlyKly sestavlja 22 sodelavcev iz Italije in Slovenije.

Made in Italy
Niko Klanšek se je z ekipo FlyKlyja znova odločil za predstavitev novega izdelka ravno na Kickstarterju, čeprav mu tega sploh ne bi bilo treba. "Prvo kampanjo smo začeli zato, da postavimo podjetje in zaženemo proizvodnjo FlyKly. Proizvodnja je zdaj postavljena in prve Smart Pede že izdelujemo, tako da jih bomo razposlali že decembra. Na Kickstarter smo šli predvsem zato, da ga bodo dobili člani naše skupnosti prvi, in to po dobri ceni."

Zanimivo je, da je Klanšek pred dvema letoma ob prvi kampanji Smart Weela izjavil, da si želi pametna kolesa izdelovati v Sloveniji in pripomoči k utrditvi znamke 'Made in Slovenia'. A se to, žal, ni uresničilo. "Za FlyKly se pač ni izšlo", odgovori redkobesedno sicer zgovoren sogovornik, ki trenutno živi in dela v Milanu. FlyKly se tako postavlja z blagovno znamko 'Made in Italy'.

Pomembna je zgodba
Kot nekakšen guru postavitve projektov Kickstarter je Klanšek sodeloval pri 22, tudi tujih, v Sloveniji pa so bili med odmevnejšimi LL Stol, fotoaparat Ondu, merilec svetlobe za fotoaparat Lumu in blatnik Musguard. "Pomembna je zgodba," na moje razočaranje odgovori na vprašanje, v čem je skrivnost dobre kampanje. Zato ga izzoven, da imajo tudi izdelki v televizijskih prodajah svojo zgodbo, čemur v smehu pritrdi.

"Kickstarter je dober zaradi štirih stvari; prva je, da lahko preizkusiš trg in vidiš, ali bi ljudje to sploh kupili, poleg tega pa vidiš, kako je trg sploh velik. Drugič, dobiš odziv in proizvod lahko popraviš ali spremeniš, preden gre v proizvodnjo. Tretjič, dobiš zagonska sredstva. Četrtič, kar je zelo pomembno, pa je to, da si ustvariš skupnost. Če si zelo uspešen in so proizvodi dobri, te bodo ljudje pri novi kampanji Kickstarter podprli in ti pomagali. Vsak, ki hoče iti na Kickstarter, se mora zavedati teh štirih stvari."

Smart Ped je trenutno prvi in edini električni skiro na trgu, ravno zaradi omenjenega sistema, ki smo ga razvili skupaj z milansko politehnično univerzo Politecnico di Milano.

Niko Klanšek, FlyKly
- motor 250 W
-baterija 29,6 V Li-ion
- najhitrejša hitrost 25 km / h
- okvir: jeklo
- velikost koles: 16''
- povezava: Bluetooth
- zaščita: elektronska
- pametni telefon: Android 4.2.3, iOS: iPhone4
- teža: 11 kg
- max obremenitev: 120 kg
- barva: bela, črna

Motor se vklopi, ko zazna odriv z nogo in ti tako pomaga pri vožnji.