Francoski sindikati so bili v zadnjih dveh letih že večkrat na ulicah. Foto: EPA
Francoski sindikati so bili v zadnjih dveh letih že večkrat na ulicah. Foto: EPA
Hollande je obljubil nižje prispevke. Foto: EPA

Ob tem je Laurence Parisot napovedala, da je Francija zaradi toge delovne zakonodaje na poti, da postane "bolnik Evrope".

Položaj Francije je slab predvsem zaradi visokih davkov na plače, nefleksibilne delovne zakonodaje in prezira do delodajalcev, je v pogovoru za časopis Le Figaro dejala L. Parisot. "Ko se veliki tuji vlagatelji odločajo, v katero državo vlagati, Francijo samodejno izključijo," je dodala. "Naša država tako vsak mesec postaja manj privlačna, medtem ko naši sosedje delajo vse, da bi bili vabljivejši."

Francoska industrija se spopada z resno krizo. V zadnjem desetletju je bilo v tem sektorju gospodarstva izgubljenih 700.000 delovnih mest. Izvoz se je namreč zmanjšal, kar je velike delodajalce prisililo v zaprtje tovarn. Brezposelnost je tako presegla 10 odstotkov. Delodajalci ves čas opozarjajo na nujnost reform, s katerimi bi znižali stroške dela in omehčali postopke odpuščanja.

Hollande obljublja nižanje prispevkov
Francoski predsednik Francois Hollande je obljubil, da bo znižal prispevke delodajalcev za socialno zavarovanje zaposlenih, a ni pojasnil, za koliko jih bo znižal in kako bo nadomestil izpad v teh blagajnah.

Časopis Le Monde je pred časom poročal, da francoska vlada razmišlja o znižanju stroškov dela za delodajalce za do 40 milijard evrov. Izpad naj bi nadomestili z zvišanjem davka na dodano vrednost in zvišanjem socialnih prispevkov za delavce. A po navedbah Le Figara naj bi se vlada zdaj od tega razmišljanja oddaljila, ker naj bi številne člane vladajoče socialistične stranke skrbelo, da bi to zmanjšalo kupno moč in s tem porabo prebivalstva.

Laurence Parisot meni, da bi bilo treba stroške dela znižati vsaj za 30 milijard evrov, če želijo, da bo Francija zmanjšala razliko do Nemčije. Ob tem je oblasti pozvala, naj opustijo načrte o zvišanju davka na kapitalske dobičke, saj naj bi to ljudi odvračalo od ustanavljanja podjetij.