Dolg do delavcev naj bi znašal okoli dva milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Dolg do delavcev naj bi znašal okoli dva milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO

Predstavniki zaposlenih v pohištveni industriji Garant iz Polzele so medijem predstavili nevzdržen položaj, v katerem so se znašli. Vodja sindikata v podjetju Aleksander Slapernik je pojasnil, da je v Garantu trenutno zaposlenih še 117 ljudi, medtem ko jih je v zlatih časih delalo tudi do 450. V podjetju se je v petih letih zamenjalo pet direktorjev in z vsakim se je položaj zaposlenih le slabšal.

Na začetku leta so začela izostajati izplačila plač, februarja je večina proizvodnje zastala, od aprila pa plače sploh ne dobivajo več. Dolg do delavcev naj bi znašal okoli dva milijona evrov. Sprva so imeli delavci možnost, da namesto denarja za plačilo prejmejo pohištvo, pred kratkim pa je nadzorni svet podjetja ukinil tudi to.

"Delavci so tako v povsem hlapčevskem položaju, medtem ko se družba načrtno izčrpava," je poudaril sekretar območne organizacije ZSSS Savinjska Vojko Korošec. "Tako ne gre naprej. Takšno podjetje mora iti v stečaj, da bodo delavci prišli vsaj do svojih osnovnih pravic."

"Delavci so zdaj brez vsega in se zelo težko prebijajo iz meseca v mesec. Najhuje bo jeseni, ko se prične šola, ki vemo, da ni brezplačna," je dodal predsednik sveta delavcev Andrej Petek, ki dodaja, da jih moti predvsem to, da vodstvo podjetja sploh ne komunicira z njimi. Nova direktorica Simona Potočnik, ki je položaj prevzela pred letom dni, po mnenju Petka načrtno zavlačuje z zahtevo za uvedbo stečajnega postopka, kaj se skriva v ozadju, pa ne ve.

Potem ko uprava in nadzorni svet Garanta, ki je insolventen, na majski skupščini delničarjev nista uspela pri predlogu o dokapitalizaciji podjetja v vrednosti dobrih treh milijonov evrov, je bil nato potrjen sklep, da uprava poda predlog prisilne poravnave.

Delavci so prepričani, da bi podjetje ob ustreznem vodenju lahko preživelo. Pravijo, da je še vedno povpraševanje po njihovih izdelkih, blagovna znamka je uveljavljena, vendar pa uprava ne zagotovi denarja niti za repromaterial.