Gašpar Mišič je dobil dovolilnico za vstop v upravno stavbo in prevzel vodenje družbe. Foto: BoBo
Gašpar Mišič je dobil dovolilnico za vstop v upravno stavbo in prevzel vodenje družbe. Foto: BoBo

Želim si, da bi politika razmišljala drugače. Absolutno lahko trdim, da nisem bil politično nastavljen, kar se pa dogaja danes, bom lahko politično odstavljen.

Gašpar Gašpar Mišič
Gašpar Gašpar Mišič, Luka Koper
Ob predaji vodenja se zastavlja vprašanje, s kom bo Gašpar Gašpar Mišič sploh podpisal pogodbo, saj je vodja nadzornega sveta odstopil. Foto: BoBo
Klobas pravi, da je bilo pri izboru predsednika uprave vse pregledno. Foto: MMC RTV SLO
Gašpar Mišič na položaj, Klobas odstopil

S predajo dovolilnice za vstop v upravno stavbo je dozdajšnji predsednik uprave Luke Koper Bojan Brank predal posle novemu predsedniku Gašparju Gašparju Mišiču. Ta je ob prihodu dejal, da si bo prizadeval za dobrobit družbe. To, kar se je dogajalo v preteklih tednih, je za Gašparja Mišiča nesprejemljivo in poziva vse, naj umirijo strasti.

Obenem vse prosi, naj mu dovolijo voditi Luko Koper toliko časa, kolikor mu bo pač namenjenega. Želi si, da bi jo lahko popeljal do boljših poslovnih rezultatov v dobro vseh deležnikov.
Ne glede na dogodke v prihodnjih dneh meni, da je tudi mesec dni dovolj časa za to, da se dokaže. "Računam pa na petletni mandat, kajti pokazal in dokazal bom, da so se številni motili o meni, predvsem pa tisti, ki so v vseh predhodnih primerih kadrovali in jim v primeru Luke Koper ni uspelo, so pa zato izkoristili slovensko politiko in v hipu duševne zmedenosti naredili veliko korakov ter z njimi škodovali tako slovenski politiki kot Luki Koper," je dejal Gašpar Mišič pred vstopom v upravno stavbo.

"Politika naj se ne vmešava v vodenje Luke"
Gašpar Mišič je še izrazil željo, da se politika ne bi vmešavala v vodenje Luke: "Želim si, da bi politika razmišljala drugače. Absolutno lahko trdim, da nisem bil politično nastavljen, kar se pa dogaja danes, bom lahko politično odstavljen." V tem primeru je napovedal prijavo dogajanja na OECD.

Primopredaja še ni končana, saj je gradivo obsežno, po besedah Gašparja Mišiča pa naj bi našli že več nepravilnosti.

"Utemeljeni so vsi pomisleki tako javnosti kot moji osebni, da je marsikaj treba urediti, razčistiti, tako s pravnega, delovnopravnega kot tudi z moralnega vidika," je dejal novi predsednik uprave Luke Koper.

Napovedal je, da bo po nekaj tednih dela in reviziji o izsledkih obvestil nadzorni svet in javnost.

Kaj lahko pa se zgodi, da novi predsednik uprave ne bo imel s kom podpisati pogodbe, saj je prvi nadzornik Luke Dino Klobas danes odstopil. Že v četrtek pa je svojo odločitev, da odstopa z mesta člana uprave, sporočil Marko Rems. Ker ga pogodba zavezuje k odpovednemu roku, bo sicer delo do nadaljnjega še nadaljeval.

Brank v odhajanju
Danes je zaposlenim poslal poslovilno pismo tudi dozdajšnji predsednik uprave Bojan Brank. Ob zahvali za dobro sodelovanje vsem sodelavcem se je dotaknil tudi očitka nadzornega sveta, da ni bil sposoben tvornega sodelovanja z lokalnim okoljem. "Naj zapišem, da tvorni monolog in prikimavanje monologu ni eno in isto. Jasno mi je, da odprt kanal komunikacije Luke Koper z Ankaranom vsem v koprskih sobanah moči ni bilo všeč," je zapisal Brank.

Novemu predsedniku uprave zato svetuje, naj opravi pot "na desni breg Rižane in vzpostavi nujno potreben dialog".

Odstopil predsednik nadzornega sveta
Olje na ogenj že tako razgrete polemike zaradi imenovanja Gašparja Mišiča bo zagotovo prilil odstop Klobasa. Ta je o odstopu že seznanil preostale člane nadzornega sveta.

Odstopno izjavo Dina Klobasa si lahko v celoti preberete tukaj. (.docx).

V odstopni izjavi je zapisal, da se je nanj, kljub povsem preglednemu postopku, z vseh strani vsul plaz neupravičenih kritik, podtikanj in ugibanj o političnem in oportunističnem kadrovanju. Dodal je, da je bila njegova odločitev povsem neodvisna in brez političnih ali drugih škodljivih motivov.

Izpostavil je, da poslovnik o delu nadzornega sveta Luka Koper med drugim opredeljuje, da so odločitve nadzornega sveta tajne, kakor tudi, kako je glasoval posamezni član nadzornega sveta. "Ravno zaradi moje profesionalnosti in zavezanosti pravilom nisem želel razkrivati podrobnosti poteka sej nadzornega sveta," je poudaril.
Zaradi pritiskov se je zato odločil odstopiti iz nadzornega sveta Luke Koper. "S tem želim med drugim opozoriti na neodvisnost nadzorniške funkcije in na dejstvo, da sem kot predsednik nadzornega sveta družbe deloval izključno v njeno dobrobit," je sklenil.
Odločilni Klobasov glas?
Gašpar Mišič je na čelo predsednika uprave enega najpomembnejših državnih podjetij prišel z mesta sekretarja v kabinetu premierke Alenke Bratušek. Vendar pa njegova prihodnost na čelu Luke ob načrtovani menjavi nadzornikov družbe ostaja negotova, piše STA.

Njegovo imenovanje na vrh Luke Koper je podprlo pet nadzornikov, štirje pa so bili proti. Odločilni glas v njegovo korist naj bi prispeval prvi nadzornik Dino Klobas, sicer predstavnik kapitala, Gašparja Mišiča pa naj bi podprli še trije predstavniki zaposlenih in predstavnica koprske občine.

Uprava Luke Koper je zato na zahtevo Soda za 7. oktober že sklicala skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o predlogu Soda za zamenjavo vseh šestih članov nadzornega sveta Luke Koper, ki zastopajo kapital.

Proti imenovanju Gašparja Mišiča so se sicer izrekli vsi predsedniki koalicijskih strank, tudi Bratuškova, medtem ko sta ga podprla nekdanji predsednik PS-ja in ljubljanski župan Zoran Janković in koprski župan Boris Popovič.

Želim si, da bi politika razmišljala drugače. Absolutno lahko trdim, da nisem bil politično nastavljen, kar se pa dogaja danes, bom lahko politično odstavljen.

Gašpar Gašpar Mišič
Gašpar Mišič na položaj, Klobas odstopil